Demonstracije u Beogradu 29. i 30. septembra 1999.

Demonstracije u Beogradu septembar 1999.

Država: Srbija

Grad: Beograd

Organizator demonstracija: Savez za promene

Demonstracije u Beogradu 29. septembra 1999.

Od 21. septembra 1999. godine Savez za promene ( ujedinjena demokratska opozicija) započela je većim gradovima u Srbiji svakodnevne proteste protiv režima Slobodana Miloševića. Protesti u Beogradu su počinjali na Trgu republike, a završaali su se protesnim šetnjama ulicama prestonice.

Devete po redu demonstracije u Beogradu za smenu Slobodana Miloševića 29.septembra 1999., a u organizaciji „Saveza za promene“ , nekoliko hiljade demonstranata krenulo je u protesnu šetnju od Trga republike do Dedinja, ali ih je u kneza Miloša ( kod Londona) dočekao prvi kordon policije koji se kasnije spustio ka uglu Nemanjine i kneza Miloša. Iz pravca Slavije jedan deo policije. oko 21.30 časova, krenuo je ka demonstrantima kada je počelo prebijanje građana i pojedinih novinara. Građani su počeli da lome kocke sa ulice i da ih bacaju na pripadnike policije, bežeći u pravcu Železničke stanice u Savamali, pa nazad na Trg republike.

Nezvanično je povređeno je oko 60 demonstranata i pet pripadnika policije.

Demonstracije u Beogradu 30. septembra 1999.

Desetog dana protesta kordon policije je dočekao kod Brankovog mosta, sa novobeogradske strane, nekoliko desetina hiljada demonstranta koji su krenuli u protesnu šetnju ka Palati Srbije. Policija je brutalno pretukla 20 građana, a bilo je povređenih i među pripadnicima policije. Među prebijenima bili su i lideri opozicije Zoran Đinđić, Vladan Batić i Vuk Obradović.

Policajaca je upalo i u kafić „Znak pitanja“ i još neke kafiće i prebila goste.

ZANIMLJIVOSTI

  • Prebijanje kod Brankovog mosta je postao primer za brutalnost policije koja je tukla i one koji su se nalazili na zemlji.
  • Kordoni policije na demonstracijama u Beogradu zbog svoje brutalnosti dobili su zajednički ulični naziv „Beogradski kordon“, pa se i u drugim gradovima Srbije upotrebljavao ovaj naziv kada se smatralo da je došlo do brutalnosti policije.

Foto: Ilustracija / A.M

Ako ste propustili