Dečji zoološki vrt u Beogradu

Dečji zoološki vrt

Država: Srbija

Grad: Beograd

Dečji zoo vrt

Beogradski zoološki vrt je svečano otvoren 12. jula 1936. godine. Osnovao ga je tadašnji gradonačelnik gospodin Vlada Ilić od svojih para na svom imanju. Projektovao ga je inženjer Aleksandar Krstić.

U godinama nakon otvaranja Beo zoo vrt se širio i dopunjavao novim životinjskim vrstama ali i izgradnjom posebnih sadržaja. Posebno je značajna 1938. godina jer su tada izgrađena zimska skloništa za bizone ikrokodile, bazeni za pingvine i medvede ali i prostorija za gmizavce.

Zoološki vrt je polako gledao da približi životinjski svet najmlađima, pa je sa izgradnjom Dečijeg zooološkog vrta počelo 1937. godine.

Dečji zoološki vrt je bio poseban prostor gde su deca mogla da se druže sa pitomim životinjama. Posebno je bio interesantan Dečiji hipodrom gde su deca moglu da jašu pored konja i magarca i slona ali i kamilu. Dečji zoološki vrt prostirao se nekada na oko 3 hektara.

U dečijem zoo vrtu bio je park sa raznim gimnastičkim spravama za decu.

Zoološki vrt je bio teško oštećen tokom Drugog svetskog rata, pa je nakon završetka rata do danas bilo nekoliko rekonstrukicija, a i danas postoji postoji dečji zoološki vrt ali na 1000 kvadrata.

Zadnja rekonstrukcija urađena je 2019. godine.

Ako ste propustili