Brnabić: Žao mi je, ja ne vidim povod za protestnu notu

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da nevidi razlog protesne note Hrvatske – Srbiji.

„Žao mi je zbog protestne note, ne vidim povod za protestnu notu. Mislim da je Hrvatska trebalo da podrži ovakvu izložbu, da bismo obeležili strašne stvari koje su se dogodile u Drugom svetskom ratu, kako se više nikad ne bi ponovile. I to je neka stvar oko koje ne bi trebalo da bude rasprave“, rekla je premijerka Srbije.

„Nastavićemo da se trudimo da imamo najbolje moguće odnose i da prevaziđemo neke razlike, ali je neverovatno da imamo protestnu notu zato što se pravi izložba da bi se pokazali zločini holokausta,“ dodala je premijerka.

Upitana da li postoji različita statistika oko broja žrtava Jasenovca u Hrvatskoj i Srbiji, Brnabić je istakla da to nije važno.

„Hrvatska apsolutno nije bila zainterisovana za zajedničko organizovanje ove izložbe. Mislim da ne postoje brojevi Hrvatske i brojevi Srbije, samo oni koji su međunarodno priznati. Da postoji samo jedan ili deset ubijenih od strane NDH u logoru, to je dovoljan razlog da postoji izložba i sećanja na te strašne žrtve. Ne razumem zašto raspravljamo oko logora. Hrvatska je prva trebalo da napravi ovakvu izložbu“, istakla je gospođa Brnabić.

„Hrvatska bi to trebalo da radi sama ili sa Srbijom, Izraelom i romskim zajednicama“, dodala je Brnabić.

Ako ste propustili