Bombardovanje Beograda u Drugom svetskom ratu od strane saveznika

Savezničke vazdušne snage su 16. i 17. aprila, 1944. godine bombardovali Beograd zbog nemačkih uporišta u prestonici.

Saveznici su tokom Drugog svetskog rata bombardovali prestonicu Srbije čak 11. puta tokom 1944. godine. Bombardovanje Beograda 16. i 17.aprila i danas se spominje kao Krvavi Uskrs jer su saveznici bombardovali Beogradu nedelju na Uskrs.

Beograd je bombardovan Uskrs 16. i 17. aprila što je odnelo i najviše civilnih žrtava, Dana 17. aprila bombardovan je i logor Sajmište gde je poginulo 60 logoraša, a preko 150 ranjeno.

Po nemačkim izvorima poginulo je 1.160 Beograđana, 343 nemačkih i 96 italijanskih vojnika, od toga 250 nemačkih vojnika na glavnoj železničkoj stanici, a u skladištu Banovo Brdo 46 Nemaca i 96 Italijana. Povređeno je preko 5.000 civila.

Prilikom bombardovanja 16. aprila 1944. godine pogođeno je porodilište „Kraljice Marije“ u Krunskoj ulici (danas Zavod za zaštitu zdravlja studenata) gde su poginule 22 porodilje i toliko dece. Bombardovani su svi delovi Beograda i skoro sve poznatije pijace, zgrade ( poput Palate Albanije), Narodno pozorište, crkve, više bolnica, Dom slepih…

Razaranja su bila najveća u oblasti Bajlonove pijace gde je poginulo 200 ljudi. Pogođena je Palata Albanija, Terazije, Tehnički i Pravni fakultet, više bolnica i crkava.

Ciljevi su bili:

koloseci Beograd-Sava, Zemunski aerodrom i fabrike aviona Rogožarski i Ikarus. Uništene su u Zemunu fabrike Ikarus, Danubijus, Zmaj, Teleoptik, zemunska železnička stanica i aerodrom, a dosta je oštećena i crkva Svetog Vendelina. U Beogradu je oštećena fabrika Rogožarski i stambeni blokovi oko nje, brodogradilište, rafinerija na Čukarici i deo beogradske železničke stanice. Oštećeni su i mostovi na Savi i Dunavu.

Neki izvori navode da je na jednoj od neeksplodiranih bombi je bio natpis: „Srećan Uskrs!“ ali za to nema tačnog dokaza jer neki smatraju da je to bio deo propagande Milana Nedića.

Prema nemačkim procenama stradalo je oko 4000 ljudi a prema procenama ambasade SAD 2271.

Foto: Ilustracija / A.M

Ako ste propustili