BEMUS najava za subotu 5.11: violinistkinja Bomsori Kim, Simfonijski orkestar RTS, dirigent Manuel Lopez-Gomez

Četvrtog dana BEMUS-a, u subotu 05. novembra od 20.00 u Kolarčevoj zadužbini, nastupiće Simfonijski orkestar RTS-a, dirigent Manuel Lopez-Gomez i violinistkinja Bomsori Kim. Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Kolarca i na sajtu tickets.rs.

Program koncerta sadržaće sledeća dela:

Petar Iljič Čajkovski: Hamlet, uvertira-fantazija op. 67

Maks Bruh: Koncert za violinu br. 1 u ge molu, op. 26

Vorspiel: Allegro moderato

Adagio

Finale: Allegro energico

Antonjin Dvoržak: Simfonija br. 7 u de molu, op. 70, B. 141

Allegro maestoso

Poco adagio

Scherzo. Vivace

Finale. Allegro

Simfonijski orkestar RTS jedan je od najreprezentativnijih orkestarskih ansambala u Srbiji. Osnovan 1937. godine, u okviru Radio Beograda, od samih početaka imao je profilisane umetničke pravce delovanja, usmerene ka afirmisanju i negovanju nacionalne muzičke baštine, ali i kapitalnih dela svetske literature. Kroz istoriju, saradnju sa orkestrom su ostvarili najznačajniji domaći i inostrani umetnici, solisti i dirigenti. Nastupao je na svim značajnim festivalima u Jugoslaviji i Srbiji, a ostvario je i uspešne turneje po Evropi i Africi. U Zvučnom arhivu Radio Beograda trajno je arhivirano više stotina snimaka, od kojih su mnogi objavljeni na nekoliko desetina nosača zvuka. Simfonijski orkestar RTS danas je moderni ansambl, koji deluje u okviru Muzičke produkcije RTS i prati svetske tendencije u interpretaciji muzike.

Venecuelanski dirigent Manuel Lopez-Gomez ostvario je izuzetno uspešne nastupe u Severnoj i Latinskoj Americi, Evropi, Aziji i Australiji sa brojnim simfonijskim orkestrima i filharmonijama koji su učvrstili njegovu reputaciju dirigenta sa vizionarskim i inspirativnim moćima. Pored koncerata, aktivan je i u operama. Za diskografsku kuću Universal Music Italy snimio je svetsku premijeru nedavno orkestrirane opere Atahualpa, Karlosa Enrikea Paste u Peruu. Manuel Lopez-Gomez je studirao violinu, klavir, kamernu muziku, kompoziciju i dirigovanje u Venecueli. S obzirom da je učestvovao u obrazovnom programu El Sistema, on vidi posvećenost mladim ljudima i njihovu muzičku obuku kao glavnu odliku svoje profesije. Trenutno je na funkciji muzičkog direktora Omladinske filharmonije Bogote.

Opisavši je kao violinistkinju koja je spremna na sve, sa virtuoznošću, prisustvom, jasnoćom i toplim, bogatim tonom, časopis Crescendo navodi da je Bomsori Kim vešta da svaki trenutak učini svojim. Bomsori je debitovala sa Njujorškom filharmonijom u februaru 2019. godine, gde je premijerno predstavila Violinski koncert Tana Duna. Kao solista, Bomsori je nastupala u brojnim koncertnim prostorima, među kojima su Karnegi hol i Linkoln centar u Njujorku.

Pored pobede na 62. Međunarodnom muzičkom takmičenju koju organizuje Državna nemačka televizija iz Minhena (ARD), Bomsori je dobitnica velikog broja međunarodnih nagrada. U junu 2021. godine izdala je svoj prvi solistički album za kuću Deutsche Grammophon.

Bomsori je rođena u Južnoj Koreji. Diplomirala je na Univerzitetu u Seulu. Takođe je završila master studije i Artist Diplomu na školi Džulijard gde je studirala sa Silvijom Rozenberg i Ronaldom Kopom. Svira na violini Gvarnerijus iz 1725. godine, koju je dobila na korišćenje od fondacije Samsung u Koreji i Društva Stradivari Čikaga.

Izvor: CEBEF

Ako ste propustili