Izbori na vidiku?

Trebao bi da počnem sa nekim uvodom ali da se ponovim ono što sam rekao u nekim ranijim tekstovima da je opozicijia napravila greške.

Svi spominju greške nakon najave izbora ali trebali su da napuste skupštinu nakon onih silnih vređanja glumaca i porodica kada su imali veliku podršku na ulicama. Nakon toga greška u najavljivanju pobede u Beogradu i ako su dobro znali da će to biti velika borba iz svima već sada dobro poznatih i dokumentovanih razloga. Kada je počelo da se dešava ono kod Arene trebali su da izađu, i tako unazad i unapred da sve ne navodim…

O načinu glasanja i kako neki nisu prošli cenzus, a neki jesu je jako široka tema ali da pojednostavim – izbori se ne dobijaju na izborima već nekoliko meseci unazad, a izbori su samo overavanje pripremnih radnji. Svi koji malo razmisle shvatiće šta sam sada rekao da se ne bi pitali ko je za njega glasao ili nije glasao.

Ovo što sam rekao nije biti general posle borbe jer oni koji prate šta pišem znaju da u mojim ranijim tekstovima sve to sam već rekao, čak i mnogo više od ovoga sada.

Očigledno je da su se neki malo zaigrali,i da je veliki udeo imala lična sujeta da mora svugde da se pobedi po bilo koju cenu. Cena je previsoka koja iskreno mene i najviše boli jer se stvorila podela koja je i dobila istorijski datum 17. decembar, koja je dobila i svoje ime, kao i ime i prezime osobe koja je to uradila. Podela koja neće nestati i koja se već produbljuje i donosi sa sobom nesagledive posledice i to sve zbog jednog imena i prezimena.

Nego da se vratimo na sadašnjost i samo na grad. Pored štrajka glađu gde opozicija pokušava da pokaže svojim biračima da ostaju pri svojim idejama, mislim da će morati da se odreknu svih poslaničkih i odborničkih mesta ali i još nekih sujeta koji i oni gaje. Ovome će morati da se pridruži sva opozicija, pa čak i oni koje neki svrstavaju u jaku desnicu jer dugoročno gledano to je jedini način da sebi u narednih nekoliko izbora obezbede sigurne glasove. Da li će biti izbora u Beogradu? Sama najava bi svima odgovarala, pa čak i vlast jer, da se ne lažemo, bivši nema podršku beograđana. A to što se hvali pobedom, dovoljno govori o karakteru koji nije bio ni upitan nakon raznih afera gde da je imao obraz bi sam ponudio da ode. A, o načinu komunikacije… Ma, nije ni bitan.

I za kraj…

Ono što moraju da razumeju svi političari, ma kojoj opciji pripadali da je među nama generacija koja nema strpljenja i koja na svaku nepravdu reguje veoma burno i da održavanje izbora na ovaj način ne dovodi samo do podele nego i do besa koji stariji neće moći da kontrolišu. Jedna devojka je rekla ispred RIK-a:

„Šta će nam novi izbori kada oni očigledno ne funkcionišu.“

U jednoj rečenici je rekla ono što svi mladi osećaju, a što oni koji kontrolišu institucije pored podela koje prave, a koje su dobile i svoj datum 17. decembar što je istorijski i upisano, mogu proizvesti domino efekat koji niko neće moći da kontroliše.

Autor: Aleksandar od Beograda

Dodaci

Ako ste propustili