Vlada Srbije i Savet ministara BiH uskoro će održati zajedničku sednicu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas da je saradnja sa Republikom Srpskom visoko na listi prioriteta vlade na čijem je čelu, kao i da postoji puno oblasti i konkretnih projekata i planova u kojima ta saradnja treba da se intenzivira.

Brnabić je na konferenciji za novinare, koja je održana nakon zajedničke sednica vlada Republike Srbije i Republike Srpske u Beogradu, podsetila na to da Srbija ima posebne odnose sa Republikom Srpskom i da postoji mnogo stvari koje ih povezuju.

Premijerka je naglasila da je ova, osma po redu, zajednička sednica dugo pripremana, jer, kako je ocenila, nije u pitanju protokolarni sastanak, već su na ovom zasedanju razmatrani konkretni projekti i predlozi na kojima se može raditi u budućem periodu.

Ona je, uz podsećanje na to da je saradnju Srbije i Republike Srpske unapredila prethodna vlada, najavila da će se truditi da taj trend nastavi i da ovakve sednice budu redovnije, jer, kako je dodala, postoji puno stvari koje nas povezuju i na kojima zajedno radimo.

Nakon sednice, potpisana su četiri konkretna dokumenta, a razgovarano je i o mnogim drugim oblastima u kojima postoji saradnja, navela je Brnabić, dodajući da treba intenzivirati prekograničnu saradnju i u tom smislu iskoristiti fondove EU koji su za to namenjeni.

Premijerka je najavila da će Vlada Srbije i Savet ministara BiH uskoro održati zajedničku sednicu, na kojoj će jedna od tema biti i projekat izgradnje mosta preko Drine između Ljubovije i Bratunca, s obzirom na to da je reč o veoma važnom projektu i da je u interesu svih da se što pre otvori zajednički granični prelaz.

Brnabić je ocenila da je Republika Srpska uradila sve što je bilo do nje, a da će Vlada Srbije apelovati da se taj projekat završi što pre ili da se postavi bar privremeni granični prelaz da bi građani počeli da koriste već izgrađeni most.

Ona je rekla da se radi na deklaraciji o opstanku srpske nacije, koja će uskoro biti predstavljena, i objasnila da u tome učestvuju timovi Srbije i Republike Srpske, pre svega iz kabineta predsednika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, kao i kabineta predsednika dveju vlada, ali i profesori, akademici, organizacije civilnog društva i drugi.

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je u pitanju ozbiljan dokument i da zato u njegovoj izradi treba da učestvuje mnogo stručnjaka kako bi on bio napravljen što kvalitetnije.

Cvijanović je izrazila posebno zadovoljstvo usvajanjem Akcionog plana za razvoj Podrinja, čiju će implementaciju pomoći i Vlada Srbije, koji je , kako je naglasila,važan jer obuhvata nekoliko strateških projekata u oblasti turizma, saobraćaja i saobraćajne infrastrukture, privrede, vodoprivrede, šumarstva i energetike.

Sve to predstavlja ogromnu razvojnu šansu i za Srbiju i za Republiku Srpsku, a pogotovo za 30 opština u tom kraju, rekla je premijerka Republike Srpske.

Ona je izrazila zahvalnost Srbiji na podršci i realizaciji konkretnih projekata, što ostavlja jasan trag pre svega u lokalnim zajednicama u kojima se ti projekti sprovode.

Uspeli smo da realizujemo suštinski važne projekte za naše lokalne zajednice, i u Republici Srpskoj, ali i u Federaciji Bosni i Hercegovini (BiH) gde živi većinski povratničko stanovništvo, istakla je Cvijanović.

Ona je dodala da je Republika Srpska ohrabrena inicijativom koja je potekla od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da treba da se mobiliše dobra volja i poslovna inicijativa privrednika u Srbiji i da se pokrenu konkretne privredne aktivnosti i uspostavljanje proizvodnih kapaciteta u Republici Srpskoj.

Sve što smo do sada činili u domenu saobraćaja i infrastrukture, ali i što planiramo da radimo, treba da nam otvori prostor i mogućnosti za saradnju, da realizujemo dobre projekte, navela je Cvijanović.

Ona je napomenula da će naredne godine zajednička sednica dveju vlada verovatno biti organizovana u Republici Srpskoj.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili