700 godina Gračanice

Narodni muzej oranizovao je program posvećen obeležavanju 700 godina od nastanka crkve posvećenu Blagoveštenju manastira Gračanica. Poslednja zadužbina najvećeg među ktitorima slavnih Nemanjića, kralja Milutina. Gračanica je smeštena u istoimenom naseljenom mestu nadomak Prištine.

Manastir Gračanicu je sagradio kralj Milutin 1321. godine i posvetio je Uspenju Presvete Bogorodice. Manastir se nalazi u selu Gračanica, 10 km udaljen od Prištine.

Tematska vođenja:

Moćni kralj Milutin

  1. jul u 18:00

Narodni muzej

Istorijski kontekst vladavine kralja Milutina biće ilustrovan tragovima prošlosti koji se čuvaju u Narodnom muzeju.

Vođenje se ne naplaćuje dodatno uz kupljenu kartu.

Gosti iz srednjeg veka

kostimirano vođenje za decu

  1. jul u 16:00

Narodni muzej

Iz dalekog srednjeg veka doputovali su vodiči Dabiživ i Struja koji će znati da vam kažu kako su ljudi živeli u srednjem veku, šta su voleli da jedu i piju, u šta su vreovali, kakvi su im bili običaji. Pridružite nam se u obilasku i priči o predmetima iz srednjeg veka.

Vođenje se ne naplaćuje dodatno uz kupljenu kartu.

Koncert ansambla za ranu muziku VisAtiqua

  1. jul u 12:00

Atrijum Narodnog muzeja

Ansambl VisAtiqua se bavi interpretacijom rane muzike, koja obuhvata period srednjeg veka, renesanse i baroka na autentičnim instrumentima i u kostimima spomenutih epoha.

Koncert je besplatan.

Radionice za decu:

Predstavljamo vam…srednji vek!

  1. jul u 13:00

Narodni muze

Uzrast: 7-10 godina

Pečati, nakit, oružje, freske – šta su vaši omiljeni predmeti koje čuvamo na postavci posvećenoj srednjem veku? Da li želite priču o njima da podelite sa drugarima?

Otkrićemo vam trikove za snimanje video vođenja. Naučićete kako da ukratko i na zanimljiv način predstavite jedan predmet iz zbirke muzeja.

Prijavljivanje učesnika je obavezno na adresu [email protected] .

Cena radionice je 300 dinara.

Naslikajmo fresku zajedno

  1. jul u 13:00

Narodni muzej

Uzrast: 10-14 godina

Ovoga puta ćemo na podlozi koja imitira zid, temperama naslikati svoju fresku. Usput ćemo se naravno upoznati sa najpoznatijim freskama iz naših srednjovekovnih crkava i manastira, sa temama i pravilima slikanja koja su važila u toj, nama veoma dalekoj prošlosti.

Prijavljivanje učesnika je obavezno na adresu [email protected] .

Cena radionice je 300 dinara.

Ako ste propustili