25. Festival nitratnog filma – „Nitrat 25“

25. Festival nitratnog filma – „Nitrat 25“ održaće se od 06. juna do 15. juna na Dan Jugoslovenske kinoteke. Tokom deset festivalskih dana, u sali „Makavejev“ u Uzun Mirkovoj 1, publika će imati priliku da vidi 43 filma iz 23 zemlje Evrope, Azije i Severne Amerike, najavili su iz Jugoslovenske kinoteke.

Selektor festivala i upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović najavljuje da će biti zastupljeni filmovi svih žanrova iz nemog i zvučnog perioda svetske kinematografije, a projekcije u Beogradu imaće više ostvarenja čije su kopije jedine sačuvane u svetu.

Festival će otvoriti svetska bioskopska premijera istorijski vrednog materijala, tek otkrivenog nemontiranog filma iz Ročestera („Kodakolor zabava, Ročester, Njujork 1928“) o prijemu istaknutih američkih naučnika i ličnosti iz političkog i kulturnog života.

„Ovo je prvi film na kojem je identifikovan veliki naučnik našeg porekla Mihajlo Pupin. Materijal je nastao povodom prezentacije novog Kodakovog sistema filma u boji 1928. Uz slavnog pionira filma i istaknutog pronalazača Tomasa Edisona, jedan od glavnih gostiju osnivača Kodaka Džordža Istmena, bio je i naš Mihajlo Pupin kome je ovo za sada jedino poznato pojavljivanje na filmskoj traci“, ističe gospodin Erdeljanović.

Na otvaranju festivala će biti prikazan još jedan film iz „Muzeja Džordža Istmena“ u Ročesteru, klasik američkog psihološkog horora „Nepoznati“ iz 1927. Toda Brauninga, sa briljantnim Lonom Čejnijem i početnicom Džoan Kraford u glavnim ulogama.

Erdeljanović je skrenuo pažnju i na „za nas posebno značajan program nedavno otkrivenih i identifikovanih filmova u Arhivu Jugoslovenske kinoteke – pet kratkih igranih filmova iz perioda 1910-1912, po našim saznanjima jedino sačuvanih na svetu. Prati ga i do sada nepoznata francuska žurnalska storija „Sahrana pukovnika Vojislava Pavlovića“ iz 1916. u kojoj se kao jedan od njegovih ratnih drugova pojavljuje legendarni pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis. Biće prikazan i nedovoljno poznat nemački igrani film „Strahote mora“ Franca Ostena iz 1924. godine, avanturističko ostvarenje snimljeno na predivnim lokacijama Dubrovnika i okoline“.

Publika će tokom festivalskih dana imati priliku da vidi i klasična ostvarenja velikana, kao što su: Ernst Lubič, Žan Epstejn, Moric Stiler, Džejms Kruz, Žilijen Divivije, Viktor Turžanski, Leitao Debaros, Verner Hohbaum, Hiroši Šimizu, Maks Ofils, Mario Soldati, Kristijan Žak, Marton Keleti, Mihail Kalatozov, Mario Moničeli, Odrih Lipski i mnogi drugi.

Festival, uz ekskluzivno pravo, 15. juna zatvara epsko italijansko ostvarenje „Mi živi“ iz 1942. godine. Prema rečima Erdeljanovića, to je „neautorizovana adaptacija dela slavne američke književnice Ajn Rand, u režiji Gofreda Alesandrinija, delo koje je iz političkih razloga zabranio i sam Benito Musolini“.

U pratećem programu festivala 7. juna biće održan okrugli sto „110 godina od Balkanskih ratova – pogledi na filmska snimanja“ na kojem će svoje prezentacije imati arhivisti i istoričari filma iz zemalja učesnica tih ratova.

Ove godine Kinoteka će ugostiti više od trideset filmskih profesionalaca, istoričara filma, direktora kinoteka i arhivista iz 15 zemalja. „Biće to prilika da se ponovo sretnu kolege sa raznih meridijana i razgovaraju o gorućim pitanjima filmske arhivistike, budućoj saradnji oko restauracije filmova, razmeni znanja, ideja i filmskih programa“, izjavio je Erdeljanović.

Kako je podsetio, Festival „Nitrat 25“ je izrastao iz programa Kinoteke „Zapaljivi dan“.

„Isprva skromno organizovan, isključivo od zapaljivih filmovima iz Arhiva Jugoslovenske kinoteke, narastao je u jedan od najznačajnijih festivala arhivskih i klasičnih filmova u svetu. Posle čevrt veka, nema ozbiljnije kinoteke i institucije koja nije poslala bar jedan film na ovaj beogradski festival. Ove godine, o tome svedoči učešće 30 kinoteka, arhiva i filmskih muzeja“, zaključuje Erdeljanović.

Foto:ilustracija/pixabay

Izvor: Jugoslovenska kinoteka / Beogradske vesti

Ako ste propustili