Zgrada Zadužbina Ilije M. Kolarca u Beogradu

Zgrada Zadužbina Ilije M. Kolarca u Beogradu

Država: Srbija

Grad: Beograd

Adresa: Studentski trg 5

Građena: 1929-1932.

Godine 1928. godine je raspisan konkurs za zgradu Kolarčevog narodnog univerziteta koja je trebala da se nalazi na Trgu Republike. Trebalo je da se gradi na prostoru Trga republike ( Pozorišnog trga) u delu između Makedonske i Francuske ulice. Na konkursu je pobedio arhitekta Andrej Papkov. Do realizacije nije došlo jer nije bila utvrđena tačna lokacija, pa je investitor odustao od gradnje.

Samo godinu dana kasnije investitor počinje sa gradnjom na današnjoj lokaciji, Studentski trg gde se nalazio i zadužbinski plac. Posao za novu zgradu je direktno dobio arhitekta Petar Bajalović.

Zgrada je u unutrašnjem delu zadužbinske parcele, u dvorištu postojećeg jednospratnog objekta na placu zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca. U toku 1930. godine podignuta je velika koncertna dvorana sa oko 1200 mesta, tada najveća u Beogradu.

Godine 1931. odlučeno je da se i prema ulici podigne novi, trospratni objekat. Zadužbina nije raspolagala dovoljnim materijalnim sredstvima, pa je zgrada sa Studentskog trga trebala da se izdaje gde su projetovani poslovni prostori.

Zgrada je završena 1932. godine.

Ako ste propustili