Zahtevi „Srbija protiv nasilja“

U subotu 27.05.2023. održan je četvrti po redu protest „Srbija protiv nasilja“ u organizaciji jednog dela opozicije. Na protestu je učestvovalo nekoliko desetina hiljada građana koji su šetnjom od Doma Narodne skupštine preko Bulevara kralja Aleksandra, Beogradske ulice, Ilije Garašanina i Takovske do zgrade RTS-a gde se formirao tz. „prsten“.

ZAHTEVI

  • Smenjivanje članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM),
  • ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića,
  • direktora BIA Aleksandra Vulina,
  • smena rukovodstva RTS-a
  • gašenje štampanih medija i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi
  • ukidanje emisija koje promovišu nasilje.

“Ne pada nam na pamet da smenjujemo Gašića, koji odlično radi svoj posao, ali možemo da vam izađemo u susret i da smenimo vladu, ali morate da sačekate 26. maj. Možemo o svemu da razgovaram – rijalitiji, REM, ali vi nećete da razgovarate“, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

I ako su neki očekivali da će 26. maja predsednik Srbije najaviti izbore kako bi se smirile tenzije i svoje nezadovoljstvo građani pokazali na izborima, to se nije desilo.

Na zakazanom kontramitingu kako sugrađani nazivaju, a sa druge strane vlast skup podrške i nije se pojavio očekivan broj ljudi iz već svima dobro poznatih razloga. I pored dolaska preko 3.000 autobusa iz zemlje ali i iz država u regionu skup podrške ili kontramiting nije mogao da zaseni treći protest „Srbija protiv nasilja“, a svako ni četvrti gde se i pored kiše gde se pojavio očekivano/neočekivani veliki broj sugrađana koji neki upoređuju sa 5. oktobrom 2000. godine.

Nakon skupa podrške ili kontramitinga više predsednik Srbije ne pominje izbore već poziva na dijalog ali sa naglaskom da neće smeniti ministra Bratislava Gašića.

Opozicija koja organizuje proteste rekli su da razgovora nema dok se ne ispune svi zahtevi.

Lično mišljenje je da predsednik Srbije neće ispuniti zahteve, a ni građani neće popustiti kojih je iz nedelje u nedelje sve veći broj zbog celokupnog nezadovoljstva sistemom i porastom nasilja na svim nivoima, u različitim oblicima, ali i velikog gubitka koje je osetio svaki građanin ove zemlje – dece koja su svoj život izgubila, za svakog roditelja, na „svetom mestu“ – školi.

Jedni izlaz, za sada, su izbori jer očigledno je da vlast gubi iz nedelje u nedelju podršku kako od strane građana, tako i od koalicionih partnera, koji su postali umereni sa svojim izjavama. Svaki nastavak rezultira da vlast izgubi totalnu podršku u zemlji jer je u prestonici izgubila, kao i u nekim manjim gradovima.

Autor: Aleksandar od Beograda

Ako ste propustili