Uvođenje reda u oblast komunalnih delatnosti prioritet

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Predlog uredbe o uslovima za vršenje komunalnih delatnosti, koja između ostalog uređuje i pogrebne delatnosti, pripremljen i naći će se na Vladi čim stignu mišljenja četiri institucije koje ih još nisu dostavile.

Ministarstvo je pripremilo Predlog uredbe još pre šest meseci, ali je njeno slanje u proceduru odloženo upravo zbog nastojanja da ovaj propis pomiri interese i javnih i privatnih pogrebnika.

Resorno ministarstvo je tokom decembra prikupilo pozitivna mišljenja 10 institucija i očekuje da će oni koji nisu dostavili mišljenje u predviđenom roku – Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo zaštite životne sredine i Republički sekretarijat za zakonodavstvo – to učiniti u najkraćem roku, kako bi se pomenuta uredba što pre našla na Vladi.

Uredbom se na jedinstven način uređuje ukupno 12 komunalnih delatnosti, u kojima posluje više od 2.000 firmi u javnom i privatnom sektoru, sa približno 70.000 zaposlenih.

Uredba se donosi s ciljem da se uvede red u oblast komunalnih delatnosti, da se obezbedi konkurencija preduzeća iz javnog i privatnog sektora i da građani dobiju povoljnije cene i bolji kvalitet usluge.

Predloženom uredbom ispoštovane su sve preporuke Delegacije Evropske unije u Srbiji i Komisije za zaštitu konkurencije, a u pripremi su učestvovali predstavnici više desetina poslovnih udruženja iz svih komunalnih delatnosti, iz javnog i privatnog sektora, navodi se u saopštenju.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili