Joksimović i Mondoloni: Politički i ekonomski odnosi Srbije i Francuske u usponu

Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović razgovarala je sa novoimenovanim ambasadorom Francuske Frederikom Mondolonijem o bilateralnim odnosima dveju država, nastavku pristupanja Srbije EU i reformama koje se u tom procesu sprovode.

Joksimović je, na sastanku na kojem je bilo reči i o situaciji u regionu, kao i o drugim aktuelnim temama, izrazila zahvalnost na pomoći i podršci koju Francuska pruža Srbiji na evropskom putu, naglasivši da članstvo u EU jeste spoljnopolitički cilj naše države, ali takođe predstavlja i unutrašnji cilj domaće razvojne agende.

Ona je istakla značaj postojanja jasne perspektive u pogledu pristupanja, i u tom kontekstu akcentovala važnost izjave predsednika EK Žan-Klod Junkera o Srbiji i Crnoj Gori kao predvodnicima u procesu evrointegracija.

Joksimović je, govoreći o predstojećoj Strategiji o proširenju, ukazala na značaj vrednovanja pojedinačnih uspeha i rezultata ostvarenih u reformama svih aspiranata za članstvo u EU, u veri da će napredak Srbije biti prepoznat i vrednovan.

Ona je izrazila očekivanje i da će jasniji okvir, o kojem je Žan-Klod Junker govorio, biti deo Strategije proširenja.

Mondoloni je pohvalio rešenost Vlade Srbije u sprovođenju teških reformi, kao i sav dosadašnji uspeh koji je postignut na putu evropskih integracija.

On je potvrdio da će Francuska, kako iskustveno, tako i kroz konkretnu ekspertsku pomoć, nastaviti da podržava proces pristupanja Srbije, istakavši da se naša zemlja pokazala kao aktivan i pouzdan partner EU.

On je konstatovao da je imidž Srbije u Francuskoj i EU značajno poboljšan i da je važno da se zadrži.

Sagovornici su takođe razgovarali i o jučerašnjem ubistvu lidera Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića, saglasivši se da je u ovom trenutku neophodno pokazati sveobuhvatan i ozbiljan pristup slučaju.

Joksimović je istakla da očekuje od EU, koja je naš važan partner na očuvanju mira i stabilnosti, da pokaže zainteresovanost i da se uključi u rasvetljavanje slučaja.

Sagovornici su konstatovali da su bilateralni odnosi dveju država u usponu, posebno imajući u vidu i brojne francuske kompanije koje su strateški prisutne u Srbiji. To je dobar osnov za intenziviranje poseta na visokom nivou.

U tom smislu, posebno su istakli značaj buduće posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji.

Na sastanku se govorilo i o prilici da se tokom ove godine, na stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata, reafirmišu partnerstvo i prijateljstvo Srbije i Francuske i da se obnovi spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:arhiva/Vlada Srbije

Ako ste propustili