Uskoro novi tekstilni pogoni turskih investitora

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je danas, prilikom otvaranja tradicionalnog sajma tekstila „Balkan tekstil 2018“, da će u naredna tri meseca u Lazarevcu i Kragujevcu biti otvorene nove tekstilne fabrike čiji su vlasnici iz Turske.

Ljajić je preneo da već postoji odluka turskih investitora o otvaranju pogona u Aleksincu i Kraljevu, uz napomenu da se pregovara sa još jednim investitorom povodom otvaranja pogona u Malom Zvorniku.

On je istakao da je ovaj sajam, koji se drugi put održava u Beogradu, nakon što je četiri puta bio organizovan u Novom Pazaru, dokaz unapređenih i odličnih odnosa između Srbije i Turske, što takođe najbolje govori o rastu naše tekstilne industrije.

Međutim, ona još nije dostigla nivo na kojem je bila u vreme bivše Jugoslavije, ali već danas imamo oko 2.000 ozbiljnih kompanija u ovom sektoru, računajući i domaće kompanije, pri čemu se iz godine u godinu beleži rast proizvodnje, izvoza i zaposlenosti, dodao je potpredsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, prošle godine je prodaja tekstila bila za 15 odsto veća nego prethodne, pri čemu je izvoz takođe porastao za isti procenat, približivši se nivou od 900 miliona dolara, a raste i zaposlenost.

Ljajić je naveo i da je sirovinska baza u tekstilnoj industriji još slaba, budući da Srbija uvozi 90 odsto sirovina i repromaterijala, zbog čega je uputio poziv izlagačima da svoju proizvodnju pokrenu i u našoj zemlji.

On je istovremeno ukazao na to da je cilj da ova sajamska manifestacija dobije regionalni karakter.

Ovogodišnji sajam tekstila okupio je više od 50 kompanija, koje dolaze iz Turske, Srbije, Hrvatske, Kine i drugih zemalja, a bave se različitim granama tekstilne industrije.

Sajam traje do subote, 3. marta, a ulaz je besplatan.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili