SUBOTA U ISTORIJSKOM MUZEJU – TOKOM MESECA APRILA 2024.

U aprilu se navršava godinu dana od otvaranja izložbe „Čekajući stalnu postavku”, a takođe se i zatvara izložba „Orao, lav i krin – heraldika srpskih srednjovekovnih zemalja” na gostovanju iz Muzeja Republike Srpske. Program „Subota u Istorijskom muzeju” u ovom mesecu ponudiće četiri događaja.

Program tokom meseca aprila:

Subota, 6. april u 13 časova – Tematsko vođenje „Obrenovići, Karađorđevići i jugoslovenska ideja”, Milorad Sretenović, kustos-istoričar – Nastanak jugoslovenske države, iako vezan za jedan datum, bio je proces koji je dugo nastajao i sazrevao u društvima buduće države. Srpska politička elita odigrala je značajnu ulogu u ovom procesu, a kraljevi Srbije su takođe bili njegovi učesnici. Kakve su bile pozicije modernih srpskih dinastija u njemu? Saznaćete na našem tematskom vođenju.

Subota, 13. april u 13 časova – Tematsko vođenje „Žene srednjovekovnih srpskih vladara”, Lazar Sakić, istoričar – Iako su neizostavan deo priče o srpskim srednjovekovnim vladarima, o vladarskim suprugama često ne znamo mnogo. Međutim, njihovo poreklo, životi i uticaj na državnu politiku zaslužuju posebnu pažnju, a ona će im biti poklonjena na našem tematskom vođenju.

Subota, 20. april u 13 časova – Radionica za decu „U susret Vaskrsu” za decu uzrasta od 6 do 12 godina – Na ovoj radionici deca će imati prilike da čuju i saznaju više o samom prazniku i običajima koji se vezuju za isti, a potom će sami praviti vaskršnju dekoraciju. Radionicu vodi istoričarka umetnosti Marija Lakić. Prijava putem imejl adrese [email protected] je obavezna. Cena učešća u radionici je 400 dinara.

Subota, 27. april u 13 časova – Stručno vođenje kroz izložbu „Čekajući stalnu postavku”, Nebojša Damnjanović, muzejski savetnik

Izvor: IMUS

Ako ste propustili