Srbija posvećena procesuiranju ratnih zločina

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Кuburоvić razgоvarala je danas, uоči sednice Saveta bezbednоsti UN, sa glavnim tužiоcem Haškоg tribunala Seržоm Bramercоm о 24. Izveštaju о radu Međunarоdnоg krivičnоg tribunala za bivšu Jugоslaviju, kоji je ujednо i pоslednji izveštaj о radu оvоg tela.

Kuburović je istakla da je Srbija od početka rada Tribunala bila posvećena procesuiranju ratnih zločina, kako pred samim Sudom u Hagu, tako i pred domaćim pravosudnim organima.

Bramerc je, govoreći o prvostepenoj presudi generalnu Mladiću, pozdravio stav Srbije i izjave srpskih zvaničnika.

On je naveo da reakcije koje su došle iz Hrvatske povodom izrečene presude u slučaju Prlić nisu naišle na pozitivnu reakciju, kako Haškog tribunala, tako i EU.

Bramerc je ponovo naglasio da Haški tribunal nije procesuirao i donosio presude protiv određene države ili njenog naroda, već u odnosu na konkretne pojedince.

Tužilac je podvukao da je neophodan nastavak saradnje država sa Rezidualnim mehanizmom, koji je preuzeo neokončane postupke Tribunala.

Sagovornici su postigli saglasnost o tome da je i posle skoro dve i po decenije ostalo više stotina nerešenih slučajeva ratnih zločina koji treba da svoje epiloge nađu u okviru domaćih pravosudnih sistema država, te da je neophodna bliska saradnja među državama regiona.

Kuburović je podsetila na to da je Srbija usvojila Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina i prateći akcioni plan, kao i da je u septembru formirano radno telo koje će pratiti implementaciju mera iz ovih strateških dokumenata.

Ona je naglasila da Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji vodi postupke protiv počinilaca najtežih dela protiv čovečnosti bez obzira na njihovu nacionalnost i etničku pripadnost, što nije slučaj kod ostalih država bivše SFRJ.

izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili