Rešenje metro?

U jednom od članaka pisao sam o parkingu ali i o „štapu i šargarepi“ što su usko povezani kada je reč o gradskom prevozu i „rešenju“ zvanom metro. Da li Beograd treba da ima metro DA, a da li će to rešiti gužve i zagađenje u prestonici NE.

Beogradski metro treba da bude samo jedan deo šinskog prevoza u prestonici i deo javnog saobraćaja. Znači sam po sebi metro nije rešenje već adekvatno povezivanje ili umrežavanje javnog saobraćaja u Beogradu.

Prema trenutnim najavama prva linija metroa trebalo bi da bude gotova 2030. godine ( štap i šargarepa). Bez obzira ko kog da je deo gradske vlasti ukoliko bude čekao metro da reši problem javnog saobraćaja u Beogradu čini ogromnu grešku za buduće generacije. Ukoliko se do 2030. uspostavi dobra povezanost javnog transportnog sistema, metro će onda tek dobiti svoj oblik koji neki očekuju, a ukoliko misle da čekaju metro pa da onda rešavaju problem javnog prevoza u prestonici čine veliku grešku.

Dobra povezanost gradskog saobraćaja obezbeđuje i korišćenje parking mesta na „ulazu“ u Beograd, čak i bez metroa. Naravno to vuče i druge pogodnosti za razvijanje prestonice, smanjenje saobraćaja i smanjenje emisionih gasova.

Ima tu još mnogo stvari o kojima bi se dalo pričati, kao što su finansije i slično, ali gledao sam da skratim.

Kada kudiš onda i rešenje moraš da nudiš.

Autor: Aleksandar od Beograda

Dodaci

Ako ste propustili