Prvi zadatak gradonačelnika pod šifrom „Odmah“

Za Beograd postoji poduži spisak šta je prioritet svakog budućeg gradonačelnika, a već decenijama se na taj spisak samo dodaju stavke, umesto da se precrtavaju. Prvi prioriteti su svakako voda, kanalizacija, zagađenje, parking i rešavanje saobraćajnih gužvi koji se po nekom pravilu zaobilaze. Naravno sa izgradnjom bez ikakvog plana prvi prioriteti postaju veliki trošak čiji krajnji cilj i rešenja kojih nema ni na vidiku.

Postoje i zadaci koje je moguće rešiti odmah, a koje su neki prošli, ili ti nastavak sadašnjih, stvorili iz njima poznatih razloga i pored upozorenja od sugrađana. Tada sam rekao da neko namerno pravi „rernu“ od grada u toku leta, a „klizalište“ kada dođe zima i u pitanju je, između ostalih, Trg republike ili za mene lepši naziv Pozorišni trg, kako se nekada zvao.

Oni prošli ili ti ovi danas, koji su samo nastavak, su posekli dobar deo drveće na mestima gde bi trebalo da su zasadili, pa sada ta mesta u prestonici tokom leta su za zaobilaženje. Drveće svakako nije samo za hladovinu već u velikom meri smanjuju i zagađenje, pa je teško reći šta je nekom bilo u glavi kada se odlučio da postavlja saksije sa drvećem na Trgu republike, Cvetnom trgu, Balkanskoj ulici…

Prvi zadatak budućeg gradonačelnika Beograda, pod šifrom „Odmah“ ili „Saksija projekat“, trebalo bi da bude, pored još nekoliko zadataka koji nisu zahtevni, vraćanje drveća na nekoliko lokacija što i nije neki veći problem.

Divimo se starim slikama Beograda, između ostalog, i zbog zelenila koje je krasilo ovaj grad. Vratimo slike Beograda.

Autor: Aleksandar od Beograda

Foto: Aleksandar od Beograda ( Fontana DNK ili još poznata i kao Breza“)

Dodaci

Ako ste propustili