Prepodobni mučenici Jovan i drugi

Prepodobni mučenici Jovan i drugi su hrišćanski svetitelji. Bili su iz obitelji svetog Save Osvećenog kod Jerusalima. Ovaj slavni manastir svetog Save Osvećenog, posećivan i od svetog Save srpskog, i obdaren od nekoliko vladara srpskih, i dan-danas postoji. Više puta napadan je od strane Arapa, pljačkan i pustošen, ali uvek je obnavljan i do danas sačuvan. U vreme carovanja Konstantina i Irine napadnut je od Arapa i opljačkan.

Monasi nisu hteli bežati nego savetujući se sa svojim igumanom Tomom rekli su:

Mi smo odbegli iz sveta u ovu pustinju radi ljubavi Hristove, sramota je sad da bežimo iz pustinje iz straha od ljudi. Ako budemo ubijeni ovde, bićemo ubijeni zbog naše ljubavi prema Hristu, zbog koga smo i došli ovde da živimo„.

Dočekali su nenaoružani oružane Arape. Arapi su neke od njih strelama ubili, a neke zatvorili u pećinu svetog Save, pa su naložili vatru na ulazu i dimom ih ugušili. I tako mnogi od njih su skončali kao mučenici Hrista radi i presele. Postradali su pred Vaskrs 796. godine za vreme vladavine cara Konstantina i Irine i patrijarha jerusalimskog Ilije.

Foto:Ilustracija,/pixabay

Ako ste propustili