Pijaca Kalenić u Beogradu

Pijaca Kalenić u Beogradu nalazi se na teritoriji opštine Vračar, na uglu ulica Maksima Gorkog i Njegoševe. Kalenić pijaca je otvorena 1. novembra 1926.godine, na Kalenić guvnu, na zemlji beogradskog dobrotvora i industrijalca Vlajka Kalenića. Pijaca je, kako posle otvaranja, tako i danas jedna od najposećenijih pijaca u Beogradu.

Tokom bombordavanja Beograda 6.aprila 1941. godine pijaca je pretrpela velika oštećenja.

Pijaca je počela sa rekonstrukcijom 2016. godine jer je decenijama unazad bila zapuštena. Prva faza rekonstrukcije počela je 2017. Septembra 2019. godine najavljena je i nova rekonstrukcija tokom 2020. godine što je naišlo na negodovanje jer se smatra da će nova rekonstrukcija smanjiti jedan broj tezgi.

Novom rekonstrukcijom u tri faze planirana je:

Prva faza radova čini je prostor sa 580 tezgi, između postojećih lokala koji su uz ulice Maksima Gorkog i Njegoševe. Ovaj deo pijace bi bio natkriven,

Druga faza rekonstrukcije obuhvatala bi središnji prostor, između Mlečne hale, platoa sa tezgama i kapijama uz ulice Njegoševa i Maksima Gorkog. Prema planu druge faze izmešta se jedan broj tezgi i uklanjaju postojeći lokali.

Treća faza rekonstrukcije odnosila se na celokupan spoljni prostor oko pijace.

Dodatak

Ako ste propustili