Parkiranje u Beogradu

Gradnja po centru Beograda, i još nekim delovima prestonice, donela je niz problema koje je sada jako teško rešavati, a svakako jedan od glavnih problema je i parkiranje. Umesto da se sa gradnjom infrastrukture rešavaju i prateći, budući, problemi došli smo do tačke kada je potrebno nekoliko godina kako bi se koliko toliko tuđe greške ispravile i to su uspeli da stvore u samo nekoliko godina.

Površno su mislili kada su doneli propis kojim svaka zgrada mora da ima i garažna mesta jer svako je mogao, ali ne i neki, da predvidi ono što je usledilo.

Kupovinom stana ne znači da će te i dobiti garažno mesto jer morate da ga platite u nekim slučajevima koliko i stan ili trećinu vrednosti stana. Znači da onaj koji kupuje stan na kredit teško da će imati da izdvoji i za parking mesto. Tu onda dolazimo i do povlašćenih parking karata i zauzeća parking mesta širom prestonice.

Takođe, onaj ko je i kupio parking mesto, stanar ili neko drugi, došli smo do pojedinih slučajeva izdavanja što je stvorilo novi biznis u prestonici.

Nedostatkom parking mesta stvorila su se parkirališta na ulicama ili na trotoarima gde se direktno ometa saobraćaj, što je i jedan od uzroka gužvi na ulicama, i prohodnost pešacima koji moraju da idu ulicom čime se dovode u direktnu opasnost.

Kada kudiš onda i rešenje moraš da nudiš

Rešenje problema je usporavanju gradnje u centru grada i pojedinim opštinama, a fokus gradnje usmeriti na prigradske opštine i samim tim njihovom urbanizacijom i kvalitetnim idejnim rešenjima o budućem izgledu. Izgradnja garaži koje bi se naplaćivale nije rešenje jer oni su zaposleni treba da izdvoje za osam do 12 sati parkiranja, što svakako nije realno.

Izgradnja parking mesta rušenjem zelenih površina svakako nije opcija. Kako onda? Lako. Samo treba malo bolje poznavati prestonicu i izgradnja parking mesta na određenim mestima za godinu dana do dve godine rešilo bi problem. Nakon rešenja problema uspostaviti dugoročnu strategiju koju bi i deca nastavila, a građani uvek bili zadovoljni.

Autor: Aleksandar od Beograda

Dodaci

Ako ste propustili