OTVARANJE IZLOŽBE „I BI SVETLOST“ DRAGANE GUTEŠE

Izložba „I bi svetlost“ umetnice Dragane Guteše biće otvorena u utorak 7. februara sa početkom u 19 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija.

Izloženi radovi predstavljaju iskaz specifičnog umetničkog temperamenta Dragane Guteše. Slike rađene tehnikom ulja na platnu, sa dodatkom srebrnih i zlatnih listića, evociraju nežnost, sentimentalnost i ljupkost. Umetnica prikazuje motive iz prirode, međutim, ne potpuno realistično – nežnim bojama, obogaćenim zlatom i srebrom, Guteša daje ovim slikama osećaj idealističnog, neuhvatljivog i duhovnog. Istoričarka umetnosti Ana Šćepanović u stvaralaštvu umetnice uočava uticaje srednjeg veka, Vizantije i Dalekog istoka. „Iz istočnjačke umetnosti preuzeta je preciznost u konstruisanju crteža, nenametljiva ali majstorski vođena linija, čistoća izraza i jednostavnost, dok se Vizantija nalazi u primeru duhovnosti, topline i dopadljivosti boja preuzetih iz srednjovekovnih fresaka.“ Prilikom stvaranja, Guteša naročitu pažnju posvećuje svetlosti. „Način na koji zlatni i srebrni list apsorbuju i reflektuju svetlost je želja da se dočara promenjljivost i neponovljivost trenutka, topli sjaj prostora u kome se nalazimo i promene koje se stvaraju pri pokretu ili promeni svetlosti. Prikupljanje i isijavanje u isto vreme. Rad sa zlatnim listićima stvara osećaj radosti, ljubavi i čistoće duha, dok je srebro hladno ali prefinjeno, poput mesečeve svetlosti“, zaključuje Ana Šćepanović u tekstu kataloga izložbe.

Dragana Guteša rođena je u Beogradu 1970. godine. Fakultet likovnih umetnosti je završila 1997. godine u klasi profesora Radomira Reljića. Magistrirala je u klasi istog profesora 1999. godine. Dobitnik je I nagrade za slikarstvo Petar Lubarda 1996. godine i za najbolji crtež Fakulteta likovnih umetnosti.Član je ULUS-a i izlagala je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama.

Izložbu „I bisvetlost“ organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW. Izložba će biti otvorena do 20. februara 2023. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz na izložbu je slobodan.

Ako ste propustili