Izložba „Vez i zlatovez: Iz etnološke zbirke Muzeja Bosne i Hercegovine“ u Etnološkom muzeju

Izložba pod nazivom „Vez i zlatovez: Iz etnološke zbirke Muzeja Bosne i Hercegovine“ autorke Božane Đezulović, biće otvorena u utorak, 7. februara 2023. godine u 19 sati u Etnografskom muzeju u Beogradu. Na izložbi će biti predstavljen deo predmeta iz kolekcije tekstilnih predmeta koji se čuvaju u zbirci Etnološkog odljenja Muzeja Hercegovine u Trebinju. Posetioci će moći da vide predmete koji su ukrašeni zlatovezom. Zlatovez je rađen na belom platnu, ornamenti su pretežno floralnog i geometrijskog oblika, saopštili su iz Etnografskog muzeja.

Na izložbi će biti predstavljeni i predmeti ukrašeni tradicionalnim vezom, koji su deo svakodnevne i svečane brdske nošnje. Delovi brdske nošnje su ukrašeni vezom, dok umska nošnja nije ukrašavana nijednom tehnikom ukrašavanja.Vezilje su inspiraciju crpele iz bogatog kulturno-istorijskog nasleđa i autentičnog hercegovačkog folklora.

Ova izložba ima za cilj da pokaže značaj tradicionalne kulture i da se dȃ mogućnost trajanja elementima tradicije u savremenim modnim tokovima.

Upravo se vez, kao tehnika ukrašavanja, predstavlja univerzalan i neprolazan modni detalj.

Izvor: Etnografski muzej

Ako ste propustili