Nestale fontane u Beogradu

U nekim, današnjim trenucima, neshvatljivim okolnostima nestale su neke fontane koje bi i danas bile prepoznatljiv ukras Beograda.

Prva fontana u Beogradu podignuta je 1927. godine na Terazijama, a srušena je 1947. godine zbog rekonstrukcije Terazija. Fontana je bila sa dva bazena. Manji je stajao u sredini uzdignut, a oko njegove ivice bilo je postavljeno osam lavljih glava, iz čijih su čeljusti isticali slapovi vode.

Velika fontana u Topčiderskom parku i danas je tu ali nestala skulptura koja je krasila fontanu, za neke kao da je i fontana srušena. Skulptura „Herkules“ ili kako su je građani zvali „Drakon“ sagrađena je 1931. godine, a nestala skoro u isto vreme kada i fontana na Terazijama. Postoji priča da je skulptura završila u kući visokog oficira JNA, ali to nikada nije dokazano.

Fontana na Beogradskom sajmu sagrađena je 1967. godine od strane preduzeća „Keramika Mladenovac“. Nestala je početkom 90-tih godina.

Fontana ispred „Muzeja 25. maj“ koju danas poznajemo izgrađena je 2014. godine ali pre nje početkom 60-tih godina postojala je kaskadna fontana koja se protezala skoro celom dužinom od muzeja do Bulevara kralja Aleksandra Karađorđevića.

Fontana DNK nalazila se na Trgu republike ali je srušena tokom rekonstrukcije istog 2018. godine.

Foto: Aleksandar od Beograda

Ako ste propustili