MUP uputio izvinjenje građanima zbog dopisa školama u Užicu i Kikindi

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Željko Brkić izjavio je danas da je dopis koji su školama poslale policijske uprave Užice i Kikinde, a u kojem se traži spisak problematične i asocijalne dece koja su u riziku od nasilja, motivisan dobrim namerama, ali je nesmotreno definisan, zbog čega se izvinio građanima.

Brkić je objasnio da nikakav takav nalog nije došao od strane Ministarstva unutrašnjih poslova.

Naime, kako je naveo, dopis je motivisan dobrim namerama i njegova pozadina je želja naših policijskih službenika da urade sve što je u njihovoj moći da se bezbednost učenika i nastavnika podigne na što viši nivo.

Državni sekretar je ukazao na to da su ove dve policijske uprave napravile nesmotren potez, gde su tražile da se dostave podaci za koje Ministarstvo unutrašnjih poslova nema ovlašćenja da ih pribavlja.

Želim da se izvinim svima onima koji su se osetili uznemireno zbog ovakvog dopisa i da im poručim da nemaju obavezu da na njega odgovaraju, niti će ovakvi dopisi više stizati bilo kojoj školskoj upravi, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, policijske uprave u Užicu i Kikindi su samostalno i na svoju incijativu poslale ovaj dopis i nikakav nalog, ni usmeni ni pisani, nije došao organizacionim jedinicama Direkcije policije da postupe na ovaj način.

On je, govoreći o pojačanom prisustvu policije u blizini škola, istakao da od ponedeljka 3.500 policijskih službenika brine o bezbednosti učenika u 1.800 škola.

Mi ćemo sa ovim aktivnostima intenzivno nastaviti do kraja školske godine, kao i u školskoj 2023/2024. godini, poručio je državni sekretar.

Foto:Ilustracija/A.M

Ako ste propustili