Kalemegdan: Kamuflaža, pa se vidi

Trablo bi stajati u nekoj rubrici „Verovali ili ne“ ali u ovom slučaju je jedan od dobrih primera ili simbola šta treba da stane. Prekriveno kamuflažom da se ne vidi ali uvek skreće pažnju već skoro pet godina.

Već je dobro poznato da nekima istorija nije sveta, pa tako je kamuflažna ograda na Kalemegdanu primer toga. Na mestu gde se nalazila trošna kuća izgrađena između dva svetska rata, a služila je za razne svrhe, o njoj su se čak ispredale i razne urbane legende. Na neki način bila je deo urbane priče Kosančićevog venca o kojoj su se ispredale razne priče što ju je uvrstilo u istoriju ovog kraja i prestonice.

Neću ulaziti u previše detalja ali septembra 2017. godine je srušena, a trebala je da bude adaptirano. Slučaj se našao pred Privrednim sudom u Beogradu upravo iste godine radi poništenja Ugovora o zakupu, a tužilac je grad Beeograd . Međutim, u međuvremenu nikla je metalna konstrukcija i tu se stalo. Navodno je trebao da nikne kafić ili neki sličan objekat.

Posle pet godina vreme je da se to skloni i da se stavi trajna zabrana na bilo koju gradnju na Kalemegdanu. Istorijsko jezgro Beograda je tu da se čuva i održava.

Istorija Beograda nije upisana samo u knjigama od nekog pisca, ima nešto i od onih koji su je obeležili, a što su hteli da pričaju svojim unucima.

Ako si kandidat ponašaj se kao gradonačelnik. Ako si gradonačelnik budi komšija.

Autor: Aleksandar od Beograda

Dodaci

Ako ste propustili