Kada će se održati izbori u Beogradu?

Već je saopšteno da će se ići na nove izbore u Beogradu, a o tačnom danu još se licitira.

Izbori bi trebalo da budu raspisani u narednih sedam dana od izbora predsednik Skupštine Republike Srbije koji bi i trebalo da raspiše izbore. Ono što je sigurno je da je počeo da teče rok od mesec dana za raspisivanje izbora. Trenutno se u medijima pominje datum 28. april ali je to pod velikim znakom pitanja. Krajnji rok za raspisivanjem izbora je 3. april.

Opozicija traži da se prvo urade izmene izbornog zakona koje je preporučio ODIHR, pa tek onda da se ide na nove izbore da se ne bi došlo kao i na prošlim do dovođenje u pitanje regularnost glasanja, biračkih spiskova, autobusa, navodnih plaćanja glasova…

Predsednik Skupštine Republike Srbije bi trebalo da se izabere tokom sledeće nedelje, a koji bi raspisao izbore za Skupštinu grada Beograda. Onda se tu dolazi do raznih kalkulacija. Ukoliko se raspišu izbori tokom sledeće nedelje onda bi izbori mogli da budu 28. aprila ili početkom marta.

Ukoliko se izbori raspišu u aprilu onda bi se izbori održali u junu što bi stvorilo vreme za izmene i primene zakona o izborima ali što bi uticalo i na izlaznost jer to je i početak godišnjih odmora.

U mesecu junu prestaju i mandati odbornika u beogradskim opštinama, pa se otvara mogućnost da se održe zajedno opštinski i gradski izbori ali mislim da to vladajućoj partiji ne bi odgovaralo.

Autor: Aleksandar od Beograda

Dodaci

Ako ste propustili