Izložba Slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a

Otvaranje tradicionalne Godišnje izložbe Slikarsko-grafičke sekcije 2022.
Konak kneginje Ljubice
Utorak 15.11.2022. u 19 časova

Čak sedamdeset likovnih umetnika, slikara i grafičara, ali i dizajnera, kostimografa, keramičara i arhitekata, predstaviće se svojim autorskim slikarskim i grafičkim radovima, od 15. do 30. novembra, u Konaku kneginje Ljubice.

Na konkurs za ovogodišnju izložbu Slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a, pristiglo je više od sto trideset umetničkih radova od kojih će, u Galeriji pod svodovima, biti izloženo njih nešto više od osamdeset.

U doba globalnih socio-političkih i ekonomskih turbulencija, na skali od blage aksioznosti do otvorenog revolta i (društvenog) otpora, u čoveku/umetniku današnjice, neminovno se javljaju najrazličitija osećanja, ali se ona ne moraju nužno reflektovati u umetničkim delima. Direktna aluzija na aktuelni vremenski trenutak, na ovoj izložbi primetna je u naslovima pojedinih radova, dok se kod drugih može očitati u tematskom opredeljenju, preovlađujućem osećanju, odnosno, atmosferi u slici.
S druge strane, brojne su predstave idiličnih, stvarnih ili izmišljenih predela, fragmenti proživljenih ili izmaštanih događaja, bogatog kolorita ili svedenih tek na nekolicinu osnovnih boja, formalistički uprošćenih ili u vidu složenih figuralnih kompozicija, ili kao kolažirane slike. Kod pomenutih se možda radi samo o drugačijoj vrsti reakcije na ovovremene okolnosti ili, jednostavno, a takođe legitimno, o potpunom otklonu od stvarnosti – reči su autorke teksta u katalogu izložbe, istoričarke umetnosti, Jelene Balević.

Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, osnovano je 1953. godine, a danas broji više od hiljadu i sedamsto akademskih umetnika, od kojih su najbrojniji upravo članovi Slikarsko-grafičke sekcije.

Otvaranje izložbe zakazano je za utorak, 15. novembar, sa početkom u 19 časova, u Galeriji pod svodovima Konaka, Kneza Sime Markovića br. 8, u Beogradu.

Foto:ilustracija / Aleksandar od Beograda

Ako ste propustili