Iz IPA fondova povoljniji krediti srpskim preduzećima

Pomoćnik ministra privrede u Vladi Republike Srbije Katarina Obradović Jovanović najavila je da će od sredine ove godine mala i srednja preduzeća u Srbiji moći da u odabranim poslovnim bankama dobiju znatno povoljnije investicione kredite zahvaljujući projektu “EU za Srbiju –finansiranje za MSP”.

U saopštenju Ministarstva privrede navodi se da je na današnjem sastanku, organizovanom za predstavnike banaka koje posluju u Srbiji, predstavljen nedavno raspisani javni poziv bankama da dostave ponude za učešće u ovom projektu.

Na inicijativu Ministarstva privrede, ovaj projekat finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova sa 20 miliona evra, namenjenih za kreditne garancije.

Nakon izbora banaka, projekat će omogućiti mikro, malim i srednjim preduzećima (MSP) da konkurišu za kredite.

Obradović Jovanović je navela da je vrednost projekta 20 miliona evra, a cilj je da se kroz efekte ovih garancija obezbedi povoljna kreditna podršku za nove investicije MSP u iznosu koji premašuje 100 miliona evra.

Prioritet Ministarstva privrede, kako je istakla, jeste da malim i srednjim preduzećima obezbedi povoljnije finansiranje za razvoj njihovog poslovanja i tako podstakne njihov rast.

Ona je ujedno izrazila zahvalnost Evropskoj uniji na tome što je prihvatila inicijativu Ministarstva privrede i finansirala ovaj projekat.

Šef Operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji Štefen Hudolin rekao je da je otežan pristup izvorima finansiranja jedan od najvećih problema u poslovanju srpskih preduzeća.

Zato smo posebno ponosni na to što prvi put u Srbiji finansiramo kreditne garancije, dodao je Hudolin.

Očekujemo da će one obezbediti neophodnu pomoć privredi, ali i istovremeno učiniti izvore finansiranja povoljnijim i dostupnijim – naročito inovativnim, mikro i novoosnovanim preduzećima, što će srpsku privredu ojačati i učiniti je konkurentnijom, istakao je on.

Projekat “EU za Srbiju – Finansiranje za MSP” operativno sprovodi Evropski investicioni fond (EIF) kao deo regionalnog Programa za razvoj preduzeća i inovacija (EDIF) za Zapadni Balkan.

EIF je, u okviru grupacije Evropske investicione banke, specijalizovan za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima u Evropi kroz olakšavanje pristupa finansiranju, ističe se u saopštenju.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili