Druga čukarička gulašijada – “Gljivarska trpeza”

Druga čukarička gulašijada, pod nazivom “Gljivarska trpeza”, održaće se u subotu,10. jula, od 11 časova na piknik terenu na Adi Ciganliji, u organizaciji Turističke organizacije Čukarica,a u saradnji sa Mikološko-gljivarskim savezom Srbije. Pokrovitelj manifestacije je Gradska opština Čukarica.

Pored toga što je jedno od najlepših izletišta Beograda, manje je poznato da je Ada Ciganlija pravo bogatstvo biljnog sveta, sa preko 450 vrsta biljaka i 250 vrsta gljiva.

Odlukom Grada Beograda, Ada Ciganllija je od 2013. godine zaštićeno stanište pod nazivom “Gljive Ade Ciganlije” jer je ovo i jedino poznato stanište gljive srebrna zvezdača („Myriostoma coliforme“) u Republici Srbiji. Ova gljiva je izložena jakom antropogenom uticaju i time veoma ugrožena i strogo zaštićena vrsta.

Turizam, gastronomija, gljivarstvo, a pre svega lepo druženje, okupiće veliki broj gljivarskih društava sa sve četiri strane Srbije, od Novog Sada do Vlasotinca i Vranja, od Krupnja do Petrovca na Mlavi, čime će se otvoriti novi putevi za saradnju, i nastavak organizovanja ovakvih manifestacija.

Tokom održavanja manifestacije “Gljivarska trpeza” biće za svakog po nešto, pa će posetioci moći da vide raznorazne proizvode od gljiva, izložbene eksponate, umetničke radove na temu gljiva kao i da probaju gljivarski gulaš takozvni “gljivaš” i gljivarske delikatese, kao i zajedničku izložbu za koju je zadužen Mikološko- gljivarski savez Srbije, koji će izložiti gljivarsku literaturu kao i organske proizvode.

Izvor: opština Čukarica

Foto:ilustracija/A.M

Ako ste propustili