Angelina Branković – Prepodobna mati Angelina

Prepodobna mati Angelina je bila kći Đorđa Arijanita Komnina, srednjovekovnog gospodara oblasti Konjuha i Škumbe i supruga Stefana Brankovića, sina srpskog despota Đurađa Brankovića.

U roditeljskom domu je stekla odlično obrazovanje i vaspitanje. Ljubav prema knjizi ispoljila je još u ranoj mladosti, o čemu svedoče i tragovi njene biblioteke u manastiru Krušedolu.

Za slepog Stefana, izgnanog srpskog despota, se udala novembra 1460. U Albaniji su ostali kratko vreme, dok im se nije rodio prvi sin Đorđe. Napustili su Albaniju 1461.godine  i po preporuci Skenderbega, Angelininog zeta, otišli u Italiju i u Furlaniji kupuju stari zamak Beograd na reci Taljamentu.

Na poziv mađarskog kralja Matije Korvina, Angelina je krenula sa dvojicom sinova preko Beča i Budima za Srem. Sa moštima svoga muža je u Srem stigla februara 1486. godine. Prvo stanište bilo joj je Kupinovo, gde je ubrzo podigla crkvu Svetog apostola Luke i položila u nju mošti svoga muža, kao i manastir Obed.

Nadživela je muža, oba sina i kćer Maru. Tri puta je prenosila mošti svoga muža – svetog Stefana Slepog – i dva puta sina, i to u velikom siromaštvu. Za njihove kivote vezla je zlatnim i srebrnim nitima prekrivače.Veliko siromaštvo je nije sprečilo da bude ktitor mnogim manastirima.

U Sremu je primila monaški čin, u ženskom manastiru kod Krušedola.

Kult prepodobne majke Angeline rano je izgrađen.

Žitije prepodobne Angeline napisano je vrlo rano; jedno je sačuvano u Mineju za juli – rukopisu iz 16. veka. Žitije prepodobne Angeline nalazi se u Rimničkom i Moskovskom Srbljaku.

Preminula je 30.jula 1520.godine.

2016.godine mošti Prepodobna mati Angeline iznete su prvi put nakon pet vekova iz fruškogorskog manastira Krušedol i sa sveštenstvom ponete na hodočašće po Eparhiji sremskoj.

Foto: Ilustracija

Ako ste propustili