Do 31. marta dostaviće se rešenja za elektronska plaćanja

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da naša zemlja mnogo kasni u uvođenju eUprave, i ukazala na to da je prioritet Vlade upravo uvođenje elektronskih servisa, kako bismo napustili kulturu šaltera, pečata i papira.

Brnabić je, na panelu posvećenom digitalizaciji na Kopaonik biznis forumu, istakla da se u eUpravi kasni između 15 i 20 godina, uz napomenu da su digitalizacija i hvatanje u korak sa četvrtom industrijskom revolucijom među prioritetima.

Ona je rekla da to što kasnimo jeste loša vest, ali je dobro to što je Vlada Srbije toga svesna i što polako uvodi elektronske servise, kako bi se, makar i na „ad hok bazi“ život učinio lakšim.

Dok nemamo elektronsko plaćanje platnim karticama, dok stvarno ne budemo imali i elektronske potpise, elektronska arhiviranja i registre, nećemo imati eUpravu, naglasila je ministar.

Brnabić je rekla da su servisi koje Vlada uvodi polazna tačka, kako nijedna naredna vlada ne bi morala da diskutuje o tome, budući da je sramota da 2017. godine razgovaramo o tim stvarima.

Vlada Srbije je, kako je podsetila, formirala Radnu grupu koja će raditi na rešenju za elektronska plaćanja, i koja ima rok do 31. marta da Vladi dostavi predlog tog rešenja.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili