Dan kada je Vlada Srbije preuzela Studio B

Dana 17.05.2000. godine Vlada Srbije donela je zaključak kojim je preuzela Javno radio-difuzno preduzeće Studio B, čiji je osnivač Skupština Beograda, zbog učestalih poziva na nasilno rušenje Ustavnog poretka na programima ove stanice, a po zahtevu Ministarstva za informacije Srbije.

Na mesto novog glavnog i odgovornog urednika Studija B imenovan je Ljubisav Aleksić.

Odluku Vlade potpisali su potpredsednici Milovan Bojić i Vojislav Šešelj.

U dva sata upalo je nekoliko desetina policajaca u Studio B i prekinula redovno emitovanje. Na istoj frekvenciji emitovao se RTS. Nakon ovog upada usledili su protesti novinara i građana ispred Skupštine grada i Beograđanke. Čitane su „Vesti u sedam“ ispred Skupštine grada novinara Studija B.

Dana 18.05.2000.godine došlo je do sukoba policije i demonstranata. U sukobima povređeno je nekoliko stotina osoba. Jedan deo demonstranata je ušao u Stari dvor kako bi se zaštitio od navale policajaca. Nekoliko policajaca je pokušalo da uđe u Stari dvor razbijanjem vrata ali su se povukli ka Pionirskom parku. U Starom dvour nalazilo se i medicinsko osoblje koje je zbrinjavalo povređene građane, a koji su kasnije transportovani u Urgentni centar.

Prema zvaničnom saopštenju privedeno je 36 osoba.

Ako ste propustili