Crkva Svetog Aleksandra Nevskog u Beogradu

Crkva Svetog Aleksandra Nevskog u Beogradu nalazi se u Dušanovoj ulici. Planove za izgradnju izradila je arhitekta Jelisaveta Načić, prva žena-arhitekta u Srbiji, manje promene uradio je arhitekta Vasilije Androsov. Zgrada crkve je svečano osvećena 23.novembra 1930. godine.

U Beogradu 1876. godine boravio je dobrovoljački ruski korpus koji je sa sobom nosio i pokretnu vojničku rusku crkvu koja se sastojala od gvozdene konstrukcije, platna, drvenog ikonostasa sa ikonama… Pokretna crkva je pratila dobrovoljce na svim bojnim poljima u Srbiji.

Nakon rata vojnička crkva je stajala u porti Saborne crkve u Beogradu, a posle u zgradi Velike škole.

Na Dorćolu je sagrađena manja crkva 1877.godine posvećena Svetom Aleksandru Nevskom na prostoru Dušanove, Dubrovačke i Skenderbegove ulice. Beogradska opština je 1891. godine srušila crkvu i izgradila školu.

Novi hram je trebao biti izgrađen na uglu Dobračine i Ulice cara Dušana 1894. godine, ali zbog podzemnih voda i pucanja temelja odustalo se od gradnje.

Nakon što je rekonstruisana Ulica cara Dušana 1912. godine počinje se sa gradnjom novog hrama na mestu gde se nalazi i danas.

Temelji su osveštani 12. maja iste godine 1912. godine u prisustvu kralja Aleksandra Karađorđevića koji je položio kamen-temeljac. Crkva je završena 1928-1929.godine, ali je osvećena 23.novembra 1930.godine.

Ako ste propustili