Česma Kraljice Natalije u Nišu

Česma Kraljice Natalije u Nišu je prva javna česma podignuta u Nišu. Česma je postavljena 1883. godine na tadašnjem Arnaut pazaru ( pijaci). Arnaut pazar je stari naziv za nekadašnju glavnu gradsku pijacu, koja se nalazila na prostoru današnjeg Trga Pavla Stojkovića i Kralja Aleksandra.

Na petogodišnjicu oslobođenja Niša od Turaka 1883. godine ( 29. decembar po starom kalendaru) nova vlast donela je odluku da se podigne česma na Arnaut pazaru.

Franc Vinter, autor prvog Regulacionog plana varoši Niš iz 1879. godine je odredio mesto postavljanja prve javne česme.

Prvobitna česma kraljice Natalije bila je dosta veća od današnje koju je isklesao italijanski kamenorezac Jozef Benedeto-

Nišlije su je prozvale „Natalijina česma“ po kraljici Nataliji, supruzi kralja Milana i majci budućeg kralja Aleksandra. Nakon burnog razvoda kraljevskog para Natalije i Milana, na česmu je 1896. godine postavljena nova mermerna ploča sa natpisom:

„U slavu junaka đenerala Lešjanina, borca za naše oslobođenje – 26. februara 1896. godine – Blagorodne Nišlije“.

I pored nametnutog naziva građani su je i dalje zvali Natalijina česma.

Česma je tokom Prvog svetskog rata nestala.

Česma je obnovljena i ponovo postavljena 2003. godine na Trgu Pavla Stojkovića čiji naziv „Natalijina česma“ je ostao. Projekat izgleda česme uradile su arhitekte Milorad Vojinović i Sima Gušić, dok je korintski kapitel, dekorativnu plastiku uradio niški akademski vajar Ivan Felker.

Foto: Aleksandar od Beograda

Ako ste propustili