Trend

Cena struje skuplja za 8 odsto, a gas za 10 odsto od 01. maja

Cene električne energije i prirodnog gasa za domaćinstva u Republici Srbiji će od 1. maja 2023. poskupeti po drugi put u godini. U januaru 2023. godine struja je poskupela za oko 8 odsto dok je gas poskupeo za 11 odsto.

Ministarstvo za rudarstvo i energetiku je saopštilo da cene električne energije i prirodnog gasa za domaćinstva u Republici Srbiji će i posle korekcije 1. maja 2023. ostati među najnižim u Evropi.

Trenutna situacija sa energentima u Evropi najteža je u 21. veku zbog geopolitičkih dešavanja. Zato Vlada Republike Srbije ulaže dodatna sredstva kako bi srpski energetski sistem funkcionisao nesmetano, što je i bio slučaj tokom zimske sezone. Uprkos pritiscima, izborili smo se za najnižu moguću korekciju cena struje (8%) i gasa (10%), koja je deo aktuelnog stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. Tako će, na primer prosečan račun za električnu energiju biti uvećan za oko 250 dinara.

Cene električne energije i gasa za domaćinstva u Republici Srbiji će ostati i dalje među najnižima u Evropi, pre svega zbog dotacija države, jer želimo da obezbedimo nesmetano snabdevanje, uz maksimalno očuvanje životnog standarda građana. Upravo građani i to oni najugroženiji i dalje su prioritet Vlade. Kako bismo pomogli socijalno ugroženim potrošačima u budžetu su izdvojene čak 4 milijarde dinara. Ministarstvo apeluje na lokalne samouprave da svima koji imaju pravo na status energetski ugroženog kupca pomognu da se prijave, kako bi ostvarili značajna umanjenja računa.

Građani, ne zaboravite da se odgovorno ponašate prema električnoj i toplotnoj energiji. Štedite, jer uštedama pomažete sebi, vašem novčaniku i dajete dobar primer vašoj deci. Hvala građanima za 10% uštede električne energije u periodu oktobar – januar 2022/23. Država će nastaviti da subvencioniše poboljšanje energetske efikasnosti širom zemlje, a ubrzo će biti raspisan novi javni poziv, dodaje se u saopštenju ministarstva.