Čelo Fest od 07. do 14. novembra 2023

Najnovije izdanje Čelo Festa održava se od 07. do 14. novembra 2023. u organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF, pod sloganom “Dvadeset godina avantura”.

Ovogodišnji Čelo Fest će trajati osam dana, tokom kojih će se publici ponuditi nastupi svetski poznatih violončelista, Miše Majskog i Lasla Fenja, zatim koncert gudača Svetog Đorđa sa solistima Robertom Lakatošem i Draganom Đorđevićem, uz premijerno izvođenje Mocartove “Simfonije končertante” za violinu i violončelo.

Dragan Đorđević Suzuki, violončelista, dugogodišnji član umetničkog tima festivala, pozvao je publiku da se pridruži obeležavanju dve decenije muzičke strasti, umetnosti i virtuoznosti na ovogodišnjem Čelo Festu.

“Čelo Fest, jedan od najprestižnijih muzičkih događaja u Srbiji i regionu, slavi svoj veliki jubilej – 20 godina postojanja. Ovaj jubilej donosi nam Čelo Fest 2023 pod sloganom „20 godina avantura“, obećavajući publici nezaboravne koncerte. Manifestacija, posvećena violončelu, okuplja sjajne muzičare, orkestre, profesore, studente, đake i zaljubljenike u muziku iz celog regiona. Tokom dve decenije postojanja, Čelo Fest je postao sinonim za visokokvalitetna izvođenja, neizmernu strast i ljubav prema ovom divnom instrumentu” rekao je Đorđević i dodao: “Čelo fest nam dovodi i dirigente Srboljuba Dinića i Radeta Pejčića, pijanistkinju Nataliju Mladenović kao i čeliste Atilu Pastora i Danijelu Milutinović. A tu su i naši prijatelji iz Tomastik Infilda. Posebna pažnja ovogodišnjeg jubilarnog Čelo festa posvećena je mladim i talentovanim čelistima koji će dobiti priliku da nastupe i kao solisti sa Simfonijskim orkestrom, ali i na nezaobilaznom koncertu najmlađih čelista i čelo ansambala studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu” istakao je Dragan Đorđević. Prema njegovom mišljenju, najavljeni koncerti obećavaju da će Čelo Fest 2023. biti nezaboravan i inspirativan događaj za sve generacije ljubitelja muzike i violončela, da će nas podsetiti na značaj klasične muzike, na mladost, i na to kako muzika može da nas poveže.

Čelo Fest biće zvanično otvoren u utorak 07. novembra, kada će od 20.00 u Kolarčevoj zadužbini koncert održati MAJSKI TRIO, predvođen čuvenim umetnikom, violončelistom Mišom Majskim koji rado nastupa u Beogradu. Pored njega nastupiće Saša Majski (violina) i Lili Majski (klavir). Na programu su dela Šumana. Bramsa, Rahmanjinova i Šostakoviča. Miša Majski je muzičar svetske klase koji u muzičkom svetu važi za temperamentnog virtuoza koji uvek svira iz srca, sa neprevaziđenim darom da svaki put ponovo ispolji svoja osećanja do kraja. Majski je jedini violončelista na svetu koji je studirao kod dvojice velikana – Mstislava Rostropoviča i Gregora Pjatigorskog.

Ulaznice za koncert “Majski Trio” u prodaji su na Ticket Vision prodajnim mestima i online na tickets.rs.

U petak, 10. novembra 2023, u Atrijumu Narodnog muzeja, uz slobodan ulaz, biće priređen nastup pod nazivom „Viva Cello“ – koncert mladih čelista i ansambala studenata violončela.

Violončelista Laslo Fenjo i pijanistkinja i Natalija Mladenović nastupiće u nedelju, 12. novembra, u Sali Beogradske filharmonije u 20.00, a izvodiće dela Baha, Betoven, Šumana i Bramsa.

Gudači Svetog Đorđa održaće koncert u ponedeljak, 13. novembra, u Sali Beogradske filharmonije u 20.00. Dirigent je Srboljub Dinić, a solisti: Robert Lakatoš, violina i Dragan Đorđević, violončelo. Na programu su sledeća dela: Mocart – Simfonija končertante u Es duru, K. 364; A. Šenberg – Ozarena noć, op. 4.

Čelo Fest 14. novembra zatvara koncert u Svečanoj sali Doma vojske u 20.00, kada će nastupiti Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ pod upravom dirigenta Radeta Pejčića i violončelisti: Vuk Mladenić, Kristina Antić, Vukašin Nikolić, Željko Tamburić, Relja Mitrović, Duša Jovanović, Petra Miljković. Na programu ovog koncerta naći će se dela Dvoržaka i Čajkovskog. Ulaz je slobodan.

PROGRAM ČELO FEST-a

Beogradski međunarodni čelo fest

Od 7. do 14. novembra 2023. godine

Utorak, 7. novembar, Kolarčeva zadužbina u 20.00h

MAJSKI TRIO

Miša Majski, violončelo

Lili Majski, klavir

Saša Majski, violina

K. Šuman: Tri romanse za violinu i klavir, op. 22

J. Brams: Klavirski trio br. 1 u H duru, op. 8

S. Rahmanjinov: Romanse i transkripcije za violončelo i klavir

D. Šostakovič: Klavirski trio br. 2 u e mollu, op. 67

Ulaznice: 1500, 2500, 3500 din.

Petak, 10. novembar, Atrijum Narodnog muzeja

Viva Cello – Koncert mladih čelista i ansambala studenata

Slobodan ulaz

Nedelja, 12. novembar, Sala Beogradske filharmonije u 20.00h

Laslo Fenjo, violončelo

Natalija Mladenović, klavir

J. S. Bach: Sonata za violu da gamba u G duru, BWV 1027

L. van Betoven: Sonata za violončelo i klavir br. 4 u C duru, op. 102

R. Šuman: Adagio i Allegro u As duru, op. 70

J. Brams: Sonata za violončelo i klavir br. 1 u e mollu, op. 38

Ulaznice: 1000 din.

Ponedeljak, 13. novembar, Sala Beogradske filharmonije u 20.00h

GUDAČI SV. ĐORĐA

Dirigent: Srboljub Dinić

Solisti: Robert Lakatoš, violina i Dragan Đorđević, violončelo

V. A. Mocart: Simfonija končertante u Es duru, K. 364

A. Šenberg: Ozarena noć, op. 4

Ulaznice: 1000 din.

Utorak, 14. novembar, Svečana sala Doma vojske u 20.00h

UMETNIČKI ANSAMBL MO „STANISLAV BINIČKI”

Dirigent: Rade Pejčić

Violončelisti: Vuk Mladenić, Kristina Antić, Vukašin Nikolić, Željko Tamburić, Relja Mitrović, Duša Jovanović, Petra Miljković

A. Dvoržak: Koncert za violončelo i orkestar u h mollu, op. 104 (V. Mladenić, K. Antić, V. Nikolić)

A. Dvoržak: Rondo za violončelo i orkestar u g mollu, op. 94 (Ž. Tamburić)

P. I. Čajkovski: Varijacije na rokoko temu, op. 33 (R. Mitrović)

P. I. Čajkovski: Pezzo capriccioso, op. 62 (D. Jovanović)

P. I. Čajkovski: Nokturno za violončelo i orkestar u d mollu, op. 19 br. 4 (P. Miljković)

Slobodan ulaz

Izvor/foto: CEBEF/ Čelo fest

Ako ste propustili