Bezistan u Beogradu

Bezistan u Beogradu je natkriveni prolaz koji povezuje Terazije i Trg Nikole Pašića. Na ovom mestu nalazio Hotel Pariz koji je srušen 1948. godine prilikom velike rekonstrukcije Terazija, posle čega je napravljen prolaz.

Bezistan obuhvata površinu od 13,667 kvadratnih metara koji je konstruisao arhitekta Vladeta Maksimović 1953. godine. Plan je bio da Bezistan predstavlja natkriveni trg na kome bi se nalazile radnje i mesto okupljanja građana.

U centralnom delu bezistana nalazi se okrugli plato, sa fontanom i skulpturom unutar fonatne „Devojka sa školjkom“ uređena 1959. godine od strane vajara Aleksandra Zarina.

Iznad fontane je betonsko- staklena polu-otvorena kupola. Nakon otvaranja Bezistan je postao poularno mesto za okupljanje zbog prodavnica i nekadašnjeg bioskopa „Kozara“. Nekoliko godina kasnije dodati su montažni kiosci koji prodavali suvenire ali jedan kiosk je bio poseban jer je pružao usluge lepljenja raznih nalepnica na majce i dukseve. Posebno su bili popularni logotipi poznatih bendova. Nalepnice su se nanosile na majce i duks peglom i bile su postojane i nakon nekoliko pranja.

Prva javna foto kabina u Beogradu, postavljena je u Bezistanu.

Od 90-tih godina 20. veka prodavnice su menjale vlasnike i namene, a i bioskop „Kozara“ je imao sve slabiji promet jer su se filmski premijerni filmovi nalazili na video-kasetama, a i neke televizijske kuće su ih prikazivale.

Na početku 20. veka Bezistan je izgubio na značaju koji je nekada prestavljao i danas prestavlja mesto za parkiranje i samo prolaz koji propada i pored obećanja u nazad nekoliko godina da će doći do obnove i vraćanja starog sjaja.

Prva najavljena rekonstrukcija bila je 2008, urađeni su plato i fontane, i 2011. godine, kada je fontana ponovo proradila.

Rekonstrukcija najavljena je za 2017. godine, a onda iz godine u godinu najave su samo sledile da bi februara 2020. bilo rečeno da neće biti rekonstrukcije zbog vlasničkih problema sa parcelama preko kojih pasaž prelazi.

U avgustu 2022. gradska vlast je iznela ideju da Bezistan postane umetnička galerija ali po običaju ništa i od te najave.

Ako ste propustili