Besplatne ekološke pešačke ture na Velikom ratnom ostrvu

Gradska opština Zemun nastavlja realizaciju projekata koji promovišu Zemun kao prirodnu oazu i srce ekološkog turizma Beograda. Tokom jula i avgusta građani će biti u prilici da uživaju u upoznavanju zanimljivosti koje pruža Veliko ratno ostrvo, kao netaknuti biser prirode, Dunavska ada na ušću Save u Dunav i zaštićeno prirodno dobro, površine 211,38 hektara, saopštila je ova gradska opština.

U pratnji vodiča iz Gradske opštine Zemun, u toku besplatne pešačke eko-šetnje posetioci će biti upoznati sa istorijatom ostrva, režimima zaštite, raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom ostrva, a posebno autohtonim i ugroženim vrstama, specifičnostima, ali i opasnostima koje prete od zagađenja životne sredine, unošenja invazivnih vrsta, preteranog korišćenja, urbanizacije…

Nakon šetnje „stazom zdravlja”, u zelenom amfiteatru će se diskutovati o zaštiti prirode i prirodnim vrednostima ostrva i realizovati šaljivi eko-kviz i eko-radionice za decu.

Ture će se održavati subotom od 9 do 12 časova, a mesto okupljanja je na izlasku sa pontonskog mosta na plaži Lido, od 8.30 do 9 časova.

Potrebno je poneti flašicu vode, šešir ili kačket, i imati adekvatnu obuću i odeću za boravak u prirodi.

Takođe, učesnici eko-tura svoj boravak na ostrvu mogu nastaviti na plaži Lido gde je obezbeđeno sve što je neophodno za udoban boravak na obali Dunava.

Iz ove opštine apeluju na učesnike eko-tura da se pridržavaju koncepta, da ne napuštaju grupu i da prate instrukcije vodiča, kako bi se izbegli „susreti” sa divljim svinjama. Takođe, pozivaju građane da se prijave i iskoriste besplatne programe koje ova opština organizuje.

Prijave se mogu vršiti putem brojeva telefona 011/2197-985 i 062/8018-892, svakog radnog dana od 7.30 do 15.30 časova, ili na imejl-adresu [email protected], navodi se u saopštenju.

Ako ste propustili