Beogradski buvljak – Buvljak na Novom Beogradu ( Blok 43)

Buvljak na Novom Beogradu zvanično je otvoren 7. jula 1994. godine. Otvorio ga je gradonačelnik Beograda Nebojša Čović.

Tadašnja gradska vlast rekla je da je to otvoreni Tržni centar za neprehrabene proizvode ali naziv buvljak je ostao do njegovog zatvaranja. Postavljeno je bilo 500 pijačnih tezgi, a prostor se prostirao na preko 4 hektara.

Otvoreni TC je formiran na osnovu odluke gradske vlasti aprila 1994. godine jer je pokušano da se ulični prodavci koji su prodavali švercovanu robu, kojih je bilo širom Beograda kanališu na jedno mesto. Kada je u pitanju Novi Beograd ovakav vid prodaje i uspeo je delimično da na jednom mestu okupi sve ulične prodavce švercovane robe koja se tada prodavala širom Beograda. Postao je mesto gde ste mogli da nabavite sve po pristupačnim cenama ali i mesto gde su se prodavale švercovane cigarete 90-tih godina 20. veka.

Devedesete godine 20. veka donele su sa sobom ratove ili ti raspad tadašnje Jugoslavije, pa su se građani Srbije dovijali na razne načine kako bi zaradili neki novac jer posla nije bilo, a i oni koji su radili neki platu nisu videli neki mesecima ili godinama. Oni koji su dobijal platu ukoliko je nisu odmah potrošili za nešto već za pola sata ta plata nije vredela ništa, zbog hiperinflacije. Beogradski buvljak je postao i glavno mesto gde su mali trgovci kupovali robu koju su preprodavali u svojim prodavnicama ili kioscima.

Šverc razne robe je postao glavni izvor zarade mnogih porodica u Beogradu i u Srbiji. Svakako najunosniji šver je bio cigareta ali to su uglavnom radile neke druge strukture ljudi koje su bile deo tadašnje vlasti.

Beogradski buvljak sa Novog Beograda premešten je u naselje Miljakovac i biće otvoren 13.12.2023.

Autor: Aleksandar od Beograda

Ako ste propustili