Trend

Autokomanda u Beogradu

Autokomanda u Beogradu kada se spomene svi odmah pomisle na petlju ali ujedno predstavlja i gradsku oblast ili ti četvrt. Nazvana je po kasarni auto-jedinice JNA koja se nekada nalazila na tom mestu.

Petlja na Autokomandi napravljena je 1974. godine i danas predstavlja jednu od crnih tačaka kada se spominje saobraćajna gužva u Beogradu. Rekonstrukcija Autokomande sa ulicom Vojvode Stepe završena je 2015. godine gde se najavljivalo da će se smanjiti gužve i ubrzati saobraćaj ali kao što znamo ništa od toga.

Gužve na Autokomandi se stvaraju iz skoro svih pravaca, kada je špic, ali i kada su fudbalske utakmice. Kružni tok na Autokomandi predstavlja ruski rulet u toku špica, i pored saobraćajne policije koja gleda da ubrza saobraćaj i smanji broj češanja i čukanja koja dodatno otežavaju kretanje. I nikako da ne zaboravimo da kada padne jača kiša da je na Autokomandi pravo jezero.

Ono što mnogima predstavlja problem koji nije moguće rešiti i prepušteno je navici vozača, na koju se neki oslanjaju, ali ne i rešavanju problema. Treba biti i realan da će gužvi uvek biti ali povećanjem brojem vozila u prestonici, i u narednim decenijama, treba rešavati problem i olakšati budućnosti, a ne prepuštati vremenu i onda upirati prstom u svakog ali ne i u sebe.

Kružni tokovi su rešenje do jednog broja vozila ali kada taj broj se pređe treba rešavati odmah. Problem je rešiv, ali treba drugačiji pogled na isti jer su izgleda neki navikli da je rešenje problema u kružnim tokovima ali očigledno da to nije dovoljno i vreme je za drugačiji i moderniji pristup.

Ako si kandidat ponašaj se kao gradonačelnik. Ako si gradonačelnik budi komšija.

Autor: Aleksandar od Beograda

Dodaci