Trend

Kafana Ajduk Veljko u Beogradu

Kafana Ajduk Veljo u Beogradu nalazila se u Knez Mihailovoj ulici, ili ti tačnije u delu današnjih zgrada između Obilićevog venca i Sremske ulice.

Sagrađena je u periodu 1850. – 1860. godine od strane Jefrema Petrovića koji je bio unuk Milutina Petrovića brata Veljka Petrovića, poznatijeg kao Hajduk Veljko. Zbog toga je i dao ime kafani „Ajduk Veljko“. Ono što treba napomenuti da je ceo jedan deo zemljišta pripadao Jefremu Petroviću, a ne samo kafana koju je sagradio već i još neki lokali ali je zbog velike zaduženosti prodao na javnoj licitaciji 1879. godine.

Kafana je za to vreme bila veoma moderna sa restoranskim delom u kojoj su organizovani brojni događaji.

Od njene gradnje, pa do rušenja kafana je menjala vlasnike ili zakupce. Zakupac koji se najviše pominje je Karlo Perolo Garibaldinac koji je preuzeo je kafanu 1872. godine i otvorio prvi moderni bife u Beogradu, a poznat je i po tome što je u kafani prvi u Beogradu počeo da toči crno minhensko pivo.

Interesantno je da za većinu Karlo Perola nepoznata ličnost osim kada se spominje kafana „Ajduk Veljko“, pa ću malo da ispravim tu nepravdu. Italijan Karlo Perolo Garibaldinac je bio kuvar kod beogradskog paše, ali i učesnik srpsko-turskih ratova 1876-1878. godine i jedan od svedoka događaja na Čukur česmi koji je kao nepristrasan svedok dao iskaz o ubistvu dečaka što je dobrim delom uticalo na osudu Turske od strane sveta.

Kao što sam već rekao, ceo deo zemljišta, kao i kafana „Ajduk Veljko“, prodat je na licitaciji 1879. godine a kao kupac se navodi general Jovan Belimarković. Vlasništvo nad zemljom i kafanom je teško uhvatiti sled jer se i pre i posle licitacije navode mnogi vlasnici i zakupci.

Ceo blok tadašnjih lokala, kao i kafana „Ajduk Veljko“ srušena je pred Drugi svetski rat.

Dodaci