Vlada usvojila više predloga zakona i uredbi

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o filmskom i ostalom audio-vizuelnom nasleđu, imajući u vidu potrebu za sistemskim uređenjem svake pojedinačne oblasti zaštite kulturnih dobara shodno svojim specifičnostima.

Ova zakonska rešenja predstavljaju uslov sistemskog pristupa i uređenja ove oblasti na sveobuhvatan i svrsishodan način, a s obzirom na njen značaj, ne samo za istoriju, nauku i kulturu, već i za zadovoljavanje potreba građana.

Vlada je usvojila Predlog zakona o izmeni Zakona o državnim službenicima, kojim se do 2025. godine odlaže obaveza sprovođenja javnog konkursa za prijem u radni odnos na određeno vreme zbog privremeno povećanog obima posla.

Do tada će se, kako je definisano, u skladu sa procesom modernizacije i digitalizacije, uspostaviti Informacioni sistem za upravljanje ljudskim resursima, koji će biti podrška inoviranom kadrovskom planiranju, što je preduslov da se osigura dovoljan broj kvalifikovanih i kompetentnih zaposlenih u upravi, radi postizanja strateških ciljeva.

Na sednici je usvojena Uredba o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Republike Srbije, kojom je za narednu godinu obezbeđeno 500 miliona dinara za dodelu 100.000 vaučera u vrednosti od po 5.000 dinara za subvencionisani odmor građana u Srbiji.

Vaučeri mogu da se iskoriste najkasnije do 20. novembra 2023. godine, a uslovi za njihovo dobijanje su nepromenjeni u odnosu na ranije godine. To znači da pravo na vaučere imaju penzioneri, nezaposleni, korisnici posebne naknade, prava na negu drugog lica, radno angažovana lica čija primanja ne prelaze 70.000 dinara, ratni vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, kao i studenti.

Članovi Vlade usvojili su izmenjenu Uredbu o vanrednoj interventnoj meri podrške proizvođačima brašna, kojom su obezbeđena dodatna sredstva u iznosu od 193.558.000 dinara za one proizvođače koji su to pravo ostvarili.

Usvojena je i izmenjena Uredba o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta roda 2022. godine, kako bi se očuvala stabilnost dohotka proizvođača.

Vlada je usvojila i Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa, što će za posledicu imati povećanje cene prirodnog gasa u iznosu od 11 odsto.

To će uticati na krajnje potrošače čija će nabavna cena ovog energenta biti uvećana najviše do tog iznosa. Cilj Uredbe je otklanjanje posledica skoka cene gasa kao način ublažavanja posledica energetske krize u cilju zaštite privrede i građana koji su upućeni na njegovo koršćenje.

Takođe, usvojen je i Zaključak kojim su iz budžeta obezbeđena sredstva Opštini Svilajnac za hitnu sanaciju visećeg mosta preko reke Velika Morava, s obzirom na to da most nije bezbedan za upotrebu usled oštećenja koja su nastala kao posledica poplava. Taj most neophodan je za nesmetano funkcionisanje žitelja sela Vojska i Bagrdan.

Vlada je usvojila i Zaključak kojim su iz budžeta obezbezbeđena sredstva Gradu Čačku za hitnu sanaciju mosta preko reke Zapadna Morava koji spaja sela Mršinci i Mrčajevci, što je jedini most od Čačka do Kraljeva, a trenutno je preko njega privremeno obustavljen caobpaćaj.

Na sednici su donete i odluke da se za spomenik kulture proglase crkve svetog proroka Ilije u Jadranskoj Lešnici,svetog Ilije u Mehovinama, svetog apostola Petra i Pavla u Lešnici i svetog apostola i jevanđeliste Luke u Jaloviku.

Ako ste propustili