Važno je negovati kulturu nenasilja u društvu

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je danas da je važno negovati kulturu nenasilja u društvu i da bez promene razmišljanja, tradicionalnih obrazaca i tolerancije, problem nasilja u društvu ne može se rešiti efikasno.

Mihajlović je u izjavi za javnost navela da je veoma uznemirio snimak vršnjačkog nasilja koji se dogodio nad devojčicom u Tehničkoj školi u Aranđelovcu.

Taj čin ne samo da je nedopustiv, nego govori u prilog onome što stalno ponavljam – da bi stvarali nenasilno društvo, važno je da radimo sa najmlađima, da ih učimo koliko je nasilje štetno, da im govorimo o rodnoj ravnopravnosti i potrebi da poštuju i čuvaju jedni druge, istakla je Mihajlović.

Ona je naglasila i da se ne može govoriti o suzbijanju nasilja nad ženama ako se u tu borbu ne uključi celo društvo – država, nevladin sektor, stručna javnost i mediji.

I što je najvažnije, moramo da radimo na prevenciji i moramo da pokažemo više empatije, tolerancije i brige za druge. Kao pojedinci, građanke i građani Srbije, ne smemo da okrećemo glavu pred tim, rekla je ona.

Mihajlović je podsetila i da novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji je Koordinaciono telo pripremilo stavlja veći akcenat na prevenciju nasilja i rad sa najmlađima.

Novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti predviđa uvođenje rodne ravnopravnosti i materije o rodno zasnovanom nasilju u obrazovani sistem. Moramo raditi više na prevenciji nasilja, a najdelotvorniji put je ako krenemo od najmlađih, od dečaka i devojčica. Nasilje se ne dešava nekom drugom, ono je svuda oko nas i ako se svi ne angažujemo biće ga još više. Zato je neophodno raditi sa decom još od vrtića, osnažiti porodična savetovališta, organizovati edukacije na lokalu i uključiti medije, zaključila je Mihajlović.

Ako ste propustili