Uručene licence za prve profesionalne upravnike zgrada

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Jovanka Atanacaković uručila je danas licence prvim profesionalnim upravnicima stambenih zgrada u Srbiji i tom prilikom poručila da će oni biti spona građana i zakona.

Licence je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS) dobio 161 profesionalni upravnik, nakon uspešno završene obuke i položenih ispita.

Profesionalni upravnici predviđeni su Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, koji je stupio na snagu 1. januara ove godine.

Atanacković je tom prilikom istakla da donošenje zakona i sve što je urađeno za osam meseci govori o tome da je Srbija dugo i željno čekala propis koji će poboljšati ambijent stanovanja i rešiti nagomilane probleme.

Prema njenim rečima, u tome će pomoći profesionalni upravnici koji će biti spona između građana i zakona, kako bi se vratila sloga u zgrade, a narušeni komšijski odnosi približili.

Ona je naglasila da se procenjuje da je potrebno oko 10.000 profesionalnih upravnika, kako bi svaka zgrada mogla da dobije tu uslugu.

Ovo je posao za sve, mlade i stare, žene i muškarce. Najstariji profesionalni upravnik kojem je danas uručena licenca ima 71 godinu, a najmlađi 19, rekla je ona.

Atanacković je napomenula da će obuke biti organizovane dok za to bude bilo interesovanja i objasnila da stanari imaju mogućnost da izaberu upravnika među stanarima ili da ugovorom angažuju profesionalne upravnike.

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je ukazala na to da se njihova prava i obaveze regulišu tim ugovorom, a njihovo ovlašćenje je da zastupaju interese stanara.

U zgradama u kojima do kraja godine ne bude izabran ili angažovan profesionalni upravnik, biće postavljen prinudni upravnik dok se stanari ne dogovore, dodala je pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Atanacković je naglasila i da profesionalni upravnici nemaju status službenog lica, već je to privatna delatnost.

Zainteresovanost za obavljanje posla profesionalnih upravnika pokazalo je više od 500 ljudi, a u prvom ispitnom ciklusu, od 24. jula do 11. avgusta, bilo ih je prijavljeno 229.

Ispit je uspešno položilo njih 198, a 161 kandidat podneo je zahtev za dobijanje licence, koja im je danas i uručena.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili