Uručena prva putna isprava za izbeglice

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, u skladu sa Konvencijom o izbeglicama, danas uručen prvi pasoš državljaninu Kazahstana koji ima status izbeglice u Republici Srbiji.

Predstavnica Kancelarije za azil Uprave granične policije Una Radović istakla je da je ovo značajan korak za Ministarstvo unutrašnjih poslova i Srbiju, koja ovim činom, u skladu sa Konvencijom, potvrđuje opredeljenost garantovanju i pristupu osnovnim ljudskim pravima licima koja imaju odobren azil u našoj zemlji.

Radović je navela da je MUP od 1. februara ove godine počeo sa izdavanjem putnih isprava za izbeglice, dodavši da je prvi zahtev predao prošle nedelje državljanin Kazahstana, kome je danas uručen pasoš.

Ona je objasnila da je izdavanje ovog dokumenta predviđeno Pravilnikom o izgledu i sadržini obrasca putne isprave za izbeglice, koji je donet u novembru prošle godine, dodavši da se ova vrsta isprave izdaje licima koja su dobila azil, odnosno, jedan od oblika zaštite u našoj zemlji.

Foto: Ilustracija / pixabay

Ako ste propustili