Poziv pripadnicima nacionalnih manjina da decu upišu na nastavu na maternjem jeziku

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije danas je, povodom početka upisa dece u prvi razred osnovne škole za školsku 2024/2025. godinu, uputilo poziv pripadnicima nacionalnih manjina da decu upišu na nastavu na maternjem jeziku.

U saopštenju se podseća na to da pripadnici nacionalnih manjina u našoj državi imaju pravo da decu upišu u razrede u kojima se nastava izvodi na njihovom maternjem jeziku, i dodaje da ih Ministarstvo podstiče i ohrabruje na to da tu mogućnost u celosti i ostvare.

Pravo na obrazovanje na maternjem jeziku u Republici Srbiji garantovano je Ustavom (član 79), Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina (čl. 13, 14 i 15), a detaljnije razrađeno čitavim setom prosvetnih zakona.

Ono počiva na uverenju da je obrazovanje na maternjem jeziku važan resurs za očuvanje i razvoj nacionalnog identiteta pripadnika svake zajednice, što je vrednost čijoj je doslednoj primeni Srbija posvećena.

Radi ostvarivanja ovog prava Srbija je obezbedila celokupno obrazovanje na maternjem jeziku – od predškolskog do srednjoškolskog obrazovanja i to na srpskom jeziku i osam jezika nacionalnih manjina: albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom jeziku. Ono se ostvaruje u mestima u kojima živi značajan procenat pripadnika ovih zajednica.

Osim toga, za učenike koji ne pohađaju nastavu na maternjem jeziku omogućeno je pohađanje 16 izbornih predmeta/programa Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture.

Ovi izborni predmeti/programi, osim na pomenutih osam jezika, na kojima se izvodi i celokupna nastava, izvode se i na bunjevačkom, vlaškom, makedonskom, nemačkom, romskom, slovenačkom, ukrajinskom i češkom jeziku.

Celokupnu nastavu na manjinskim jezicima u osnovnim i srednjim školama u Srbiji u tekućoj školskoj godini pohađa 45.683 učenika.

Foto: Ilustracija /pixabay

Ako ste propustili