Uhapšeno 11 osoba zbog falsifikovanja dokumenata

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su pripadnici UKP – Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) i Bezbednosno-informativne agencije (BIA), u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, uhapsili 11 osoba osumnjičenih za falsifikovanje dokumenata.

Tim licima se stavlja na teret da su kao članovi organizovane kriminalne grupe, izrađivali falsifikovana dokumenta Republike Srbije i zemalja Evropske unije.

Zbog sumnje da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i falsifikovanje isprave uhapšeni su S.M. (1973), A.M. (1998), A.M. (1973), V.T. (1973) i D.D. (1965), svi iz Kraljeva, R.G. (1954) i K.V. (1969), obojica iz Beograda, R.Z. (1959), A.N. (1986) i K.S. (1968), svi iz Kruševca, i N.T. (1990) iz Novog Pazara.

Postoje osnovi sumnje da je S.M. u periodu od 2016. do 2018. godine organizovao kriminalnu grupu, čiji su članovi imali tačno utvrđene uloge i zadatke u izradi različitih falsifikovanih ličnih i drugih dokumenata Republike Srbije i država Evropske unije.

Osumnjičeni su izradom tih dokumenta, naručiocima stvorili uslove za izvršenje krivičnih dela.

Osumnjičeni S.M. se tereti da je organizovao izradu i štampanje falsifikovanih dokumenata u iznajmljenim stanovima širom Srbije tako što je na računarima obavljao pripremu i štampanje visokokvalitetnih falsifikovanih dokumenata koja su se u mnogim državama mogla koristiti kao originalna.

Sumnja se da su članovi grupe, nakon što su dobijali fotografije i podatke od naručioca dokumenata, na uređajima visoke rezolucije, obavljali skeniranje, obradu i izrađivali vozačke i saobraćajne dozvole, lične karte, pasoše i druga dokumenta.

Kriminalna grupa je imala razgranatu mrežu distribucije i naručilaca dokumenata širom Evropske unije, pri čemu su izvršenjem ovih krivičnih dela članovi grupe, kako se sumnja, ostvarili protivpravnu imovinsku koristi od 16.702.560 dinara.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu, navodi se u saopštenju.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili