Uhapšene četiri osobe zbog malverzacija u vezi sa katastrom

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici Uprave kriminalističke policije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili četiri osobe zbog sumnje da su vršile malverzacije u vezi sa katastrom nepokretnosti.

Policija je, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom, uhapsila B. Š. (1957), zaposlenog u Republičkom geodetskom zavodu u Trsteniku zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela trgovina uticajem i primanje mita.

Uhapšeni su i zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu u Kruševcu S. U. (1968), koji se sumnjiči za to da je učinio krivično delo zloupotreba službenog položaja, kao i T.S. (1974), osumnjičen za krivično delo trgovina uticajem i Ž. K. (1955) zbog osnovane sumnje da je učinio krivično delo davanje mita.

U sklopu ove akcije, pripadnici Sektora unutrašnje kontrole MUP-a uhapsili su policijskog službenika Lj.P. (1968) osumnjičenog za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Postoje osnovi sumnje da je B. Š. posredovao kod S. U. da mu protivzakonito sačini i izda dva izvoda posedovnih listova za katastarske parcele za potrebe T.S., bez zvanično podnetog zahteva.

Kako se sumnja, B. Š. je dobijene listove predao osumnjičenom T.S., koji mu je dao 200 evra za takvu uslugu, a policija ih je uhapsila prilikom primopredaje dokumenata i novca.

Takođe, B. Š. se sumnjiči za to da je u oktobru prošle godine uzeo 700 evra od Ž. K. kako bi mu protivzakonito sačinio dokument iz katastra, iako se takav dokument nije smeo izdavati fizičkim licima, već samo geodetskim organizacijama.

Lj. P. se tereti za to da je jednoj osobi, osumnjičenoj da je povezana sa ovim malverzacijama u vezi sa katastrom a za kojom policija traga, omogućio da nesmetano napusti teritoriju Srbije.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu, dodaje se u saopštenju.

Ako ste propustili