Trend

Uhapšena jedna osoba zbog prevare u obavljanju privredne delatnosti

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici policije uhapsili P. M. (1976), odgovorno lice preduzeća „Vrh Trade NS“, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo prevara u obavljanju privredne delatnosti u saizvršilaštvu.

Hapšenje su izveli pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije tog ministarstva, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Sumnja se da su uhapšeni i još jedna osoba za kojom se traga, od septembra 2018. do februara 2020. godine, dovodili u zabludu zakonske zastupnike i zaposlene u 16 privrednih društava, prikazujući lažne činjenice da je privredno društvo „Vrh Trade NS“ solventno, navodeći tako dobavljače da im izdaju robu.

Ovu robu su zatim preuzimali uz davanje blanko menica bez pokrića, overavajući otpremnice pečatom privrednog društva „Vrh Trade NS“ i svojim potpisima, da bi je potom prodavali za gotov novac bez evidentiranja prodaje u poslovnim knjigama.

Na ovaj način su, kako se sumnja, pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od približno 30.524.000 dinara, i to na štetu dobavljača.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu, navodi se u saopštenju.